header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Игре без граница око стварања "Православне цркве у Црној Гори"
Игре без граница око стварања "Православне цркве у Црној Гори" Штампај Е-пошта
среда, 06 новембар 2019
 Мило Ђукановић и амбасаде би Лава Лајовића, поред Амфилохија, у ''Синод'' будуће ''Православне цркве у Црној Гори''

Црногорска владајућа Демократска партија социјалиста планира да бившег директора режимске ''Побједе'' Лава Лајовића ''угура'' у ''Синод'' пројектоване ''Православне цркве у Црној Гори'', сазнаје портал Српско уједињење. Такође, од почетка љета, америчка амбасада је интензивирала активности на реализацији пројекта одвајања епархија Српске православне цркве у Црној Гори од централе у Београду.


Према ријечима саговорника портала Српско уједињење, Лав Лајовић јер дио стратешке игре Демократске партије социјалиста.

– Надмудривање са Амфилохијем траје годинама. Ипак, важно је да никада није децидно одбацио понуду о Православној цркви у Црној Гори. Сигнали које је давао, поготово онај када је узео титулу архиепископа цетињског, показују да се договор, на крају, ипак може постићи. У свим разговорима које су највиши државни функционери водили са њим, увијек је за неко решење, са његове стране, проблем био Мираш Дедеић. Ево, сада и Мираш има конкуренцију у свом ''стаду'', и Лав је владика, каже један од саговорника портала Српско уједињење.

Поглавар наводне Италијанске православне цркве Басилио ''хиротонисао'' је у Риму Лава Лајовића, прије четири дана, за ''епископа''. Церемонија је извршена у мјесту Vigna Di Valle, надомак главног града Италије. Тако је господин Лав постао ''владика Владимир''.

Став црногорског ''господара'' Мила Ђукановића је да у највишем тијелу будуће ''цркве'' не могу бити искључиво кадрови који су тренутно везани за Београдску патријаршију, него да минимално ''контролни'' пакет акција мора имати и неко са ''друге стране'', из редова актуелне ''црногорске православне цркве''.

Дворски историчар Живко Андријашевић тренутно проучава архивску грађу како би Милу Ђукановићу сервирао довољно података о томе како су се у различитим епохама мирили званична црква и расколници, на различитим меридијанима, поготово током последња два вијека. То је осјетљива тематика јер су дијалог и помирење најчешће били последица ''добрих услуга'' световних власти.

– Уосталом, ко те пита ''ко је ко'' и чији је био, када се праве дилови? Из амбасада, прије свега америчке, траже да ''ријешимо'' и ''црквено питање'', баш као што смо признали Косово и ушли у НАТО. А кад се мора, ништа није тешко, закључује један од саговорника портала Српско уједињење.

 

Извор: "Српско уједињење"

Последњи пут ажурирано ( среда, 06 новембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 69 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.