header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow „Српско уједињење“:Американци „добронамерно притискали“ Иринеја поводом украјинског раскола
„Српско уједињење“:Американци „добронамерно притискали“ Иринеја поводом украјинског раскола Штампај Е-пошта
среда, 13 новембар 2019

 Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри и амбасадор Сједињених Америчких Држава за вјерске слободе Сем Браунбек ''добронамјерно су притискали'' прекјуче поглавара Српске православне цркве Иринеја да утиче на ''корекцију'' спољне политике Београдске партијаршије према ''Православној цркви Украјине'', сазнаје портал Српско уједињење.

          Према ријечима нашег извора, током разговора је ''начелно'' отворено и ''болно'' питање везано са судбину и положај Српске православне цркве у Црној Гори, при чему је наглашена ''сугестија'' америчких дипломата да је питање ''међусобног односа унутар православне већине'' у тој држави ''специфично''.  

– Било је ту доста америчких флоскула о томе да вјера треба да окупља људе и да је богатство у разноликости осјећаја, националних и свих других . Браунбек је рекао и да ће Американци прихватити сваки споразум који се направи на релацији државе – вјерске заједнице, укључујући и питање црквене, односно државне имовине у Црној Гори. Ако договора нема, треба поштовати институције, прије свега државне, преноси наш извор ставове америчких ''легалиста''.

Амерички амбасадор за вјерске слободе прецизирао је да ће 15. новембра о томе у Подгорици попричати и са митрополитом црногорско – приморским Амфилохијем Радовићем, али и са другим ''вјерским лидерима''.

Саговорник српског патријарха је нагласио да су људска права и вјерске слободе данас универзалне, те да америчка администрација даје подршку решењу проблема дискриминације Украјинаца који су остварили ''неспорно право''  да се вјерски организују са својим лидерима, поштујући уставне и законске норме у својој земљи.

Браунбек је, према информацијама портала Српско уједињење, причао и о плодотворној сарадњи америчке дипломатије са Васељенском патријаршијом и сугерисао Српској цркви да је цариградски партијарх права адреса која је интензивирала и оплеменила односе Православља са међународном заједницом.

Српско уједињење располаже поузданим сазнањима и да је питање црквених проблема у Македонији, овлаш поменуто. Американци су потенцирали ''отворену'' позицију Грчке цркве, те Александријске патријаршије које су ''поздравиле плод дијалога'' у Украјини, а патријарх тешкоће с којима се суочавају Српска црква и народ на Косову и Метохији.

Актуелни амбасадор у Београду Ентони Годфри причао је о укоријењености ''византијске традиције'' у његовој породици јер је његов отац био ''под снажним утицајем тог цивилизацијског круга''. Тиме је објаснио и недавно православно закрштавање над иконом у цркви Ружици, на Калемегдану.  

Подсјетимо, Браунбек је био кључни преговарач који је почетком јуна почео да ломи Грчку цркву да призна украјинске расколнике. Управо је притисак Американаца, Ваљељенске патријаршије на чијем је челу традиционално Грк и неких световних грчких структура преломила архиепископа атинског и све Грчке Јеронима Другог да ''призна'' цариградском патријарху право да Украјинцима ''додијели'' статус канонске цркве.

Прије доласка Браунбека у Атину, став Грчке цркве је био:

– Јеладска Црква жели да сачува равнотежу у односима са Васељенском патријаршијом и Руском Црквом. Ми нисмо расколници, већ ујединитељи. Постоји вјероватноћа да ћемо захтијевати сазивање Свеправославног сабора у вези с овим питањем.

Све што се догодило четири мјесеца касније, већ је историја. Зато је и јучерашњи разговор у Београду, у најмању руку – последично загонетан.

 

Извор: Портал "Српско уједињење"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 14 новембар 2019 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 119 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.