header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Нови детаљи из Вартоломејевог писма патријарху јерусалимском Теофилу Трећем
Нови детаљи из Вартоломејевог писма патријарху јерусалимском Теофилу Трећем Штампај Е-пошта
петак, 10 јануар 2020

 Као што смо већ известили, по писању блога „Светлост Фанара“, који се налази под контролом Константинопољског патријарха Вартоломеја, самоумишљени источни папа је „строго одговорио“ на писмо патријарха јерусалимског Теофила, у коме јерусалимски патријарх позива поглаваре свих Помесних Православних Цркава на сабрање (овде:). Сада су у јавност доспели нови детаљи из Вартоломејевог одговара.


Патријарх Теофил је, подсећамо, предложио свим поглаварима Помесних Цркава да се окупе у Јордану (овде:) у циљу решавања проблема раскола у православном свету. Он је поменуту иницијативу покренуо за време свог боравка у Москви, у новембру 2019. године. Идентичан предлог, иначе, дао је и поглавар Албанске Цркве архиепископ Анастасије (овде:), а такође и низ јерараха Грчке (овде: и овде:) и Кипарске Цркве.

Одговарајући на позив Патријарха јерусалимског Теофила Трећег да учествује у раду Саветовања поглавара Помесних Православних Цркава, Вартоломеј је тражио да јерусалимски патријарх престане да инсистира на својој иницијативи, јавила је новинска агенција Orthodox Times.

Јерусалимски патријарх Тефил Трећи

Пре свега, поглавар Фанара је приговорио да му се Поглавар Јерусалимске Цркве обратио на енглеском, а не на грчком језику.

 „Ми смо непријатно изненађени чињеницом да се први пут у дугој историји две патријаршије, „Грчка Православна Патријаршија Јерусалима“ обратила Васељенској Патријаршији на страном језику, а не на нашем матерњем језику, као да је она одједном престала да се осећа крвним сродником и припадником те историјске и страдалне нације, - обратио се Вартоломеј патријарху Теофилу Трећем. – Шта је побудило Ваше Блаженство да нам ово почасно циркуларно писмо пошаљете на енглеском језику, уместо да следите многовековну стандардну преписку међу нашим Црквама?“

Вартоломеј је подсетио патријарха Теофила на своје место у Диптиху и рекао да идеја о сазивању Саветовања Поглавара неће послужити јединству Православља, јер на овом Саветовању неће присуствовати председавајући међу Поглаварима – он сам.

 „Не треба Вас подсећати на место које, по рангу, Ваша Патријаршија заузима у Диптиху, а такође и на то да је - у канонском поретку, који су увек и до недавно поштовале све Помесне Цркве, - Свеправославне Синоде поглавара увек сазивао Васељенски Патријарх, који руководи тим Синодима, - написао је патријарх Вартоломеј. - „Којем јединству жели да служи Ваша иницијатива, ако на Синоду који сте предложили не буде Првог Православног Предстојатеља?“ (папистичка терминологија – нап. „Борба за веру“)

Шеф Фанара је такође рекао да – по његовом мишљењу – иницијатива за сазив таквог Саветовања, служи иностраним силама (!!!) и подрива Константинопољски трон (!!!), и да, наводно, евхаристијско општење међу Црквама никада није прекидао нико, осим Руске Православне Цркве.

 У тексту свог позива на Свеправославно саветовање, Поглавар Јерусалимске Православне Цркве Теофил Трећи обратио се шефу Фанара као брату у Христу и нагласио да уважава привилегију старешинства Константинопољске патријаршије. Он је, такође, истакао, да је поглаварима Помесних Цркава неопходно да се окупе на Саветовање поглавара, јер је јединство Православља потребно свету као „живи сведок – мученик“.

 

По материјалу са: „Православни новинари Русије“

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( петак, 10 јануар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 19 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.