header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Посмртна освета папиног брата Кирила оцу Всеволоду Чаплину (видео)
Посмртна освета папиног брата Кирила оцу Всеволоду Чаплину (видео) Штампај Е-пошта
четвртак, 30 јануар 2020
       Како јавља руска информативна агенција „Интерфакс религија“, десетине свештеника и стотине Московљана окупило се у среду ујутро у храму Светог Теодора Студита, како би се опростили од старешине овог храма, највећег актиекуменисте православне васељене из реда клирика, протојерејем Всеволодом Чаплином, који се изнанада упокојио 26. јануара (овде:).

Како је известио дописник „Интерфакса“, храм је био мали да смести све оне који су желели да присуствују опелу, тако да они који нису успели да уђу у храм, молили су се на улици. У порти храма, где је отац Всеволод доживео срчани удар, била је постављена његова фотографија, испред које је полагано цвеће.

Патријарх Кирил није дошао на сахрану свог дугогодишњег сарадника.

Опелом је началствовао секретар патријарха Кирила протопрезвитер Владими Диваков. Њему је саслуживао шеф Патријаршијске комисије за породичне послове протојереј Димитриј Смирнов, заменик шефа синодалног Одељења за спољне црквене везе протојереј Николај Балашов, бивши шеф службе за информисање патријарха Владимир Вигиљански, другови оца Всеволода протојереј Михаил Дудко и јеромонах Никон (Белавенец), кључар храма Христа Спаситеља протојереј Михаил Рјазанцев и други. На служби су присуствовали заменик шефа ОВСЦ-а архимандрит Филарет (Булеков) и шеф синодалног Одељења за односе Цркве са друштвом и медијима Владимир Легојда.

На дан сахране оца Всеволода, појавила се информација да је патријарх Кирил забранио припадницима вишег свештенства – архијерејима да учествују у опелу свештеника. На опелу није било ни једног епископа. Представници екуменистичко-новотарског врха Руске Цркве покушали су да ову забрану демантују :

„Гласине о забрани епископату да учествује у опелу протојереја Всеволода Чаплина су измишљотине“, - изјавио је „Интерфаксу“ у четвртак извор у синодалном Одељењу за односе Цркве са друштвом и медијима.

Познати свештеник, старешина храма Светог Теодора Студита, отац Всеволод Чаплин, дуго година био је гласноговорник РПЦ. Четири године пре његове изненадне смрти 26. јануара 2020. године, патријарх Кирил га је сменио са дужности шефа синодалног Одељења за односе Цркве и друштва, а такође је укоњен и из свих јавних и државних структура, где је био представник РПЦ.

На дан сахране оца Всеволода, на Интернету су се појавиле објаве о томе да је патријарх забранио архијерејима да се појаве на опелу свештеника. У вези тога, бивши главни уредник „Журнала московске патријаршије“ Сергеј Чапнин, написао је на свом „Фејсбук“ профилу, да су неки архијереји дошли дан раније „на властиту одговорност и ризик“, како би одслужили кратке литије крај одра, али да на опелу није било епископа.

Међутим, ово гнусно (не)дело руских екумениста, покушао је да закамуфлира представник синодалног одељења, који је рекао да сви који су били на опелу знају да је службу обавио протопрезвитер Владимир Диваков, који је ту био у својству представника надлежног архијереја града Москве, и да му је за то благослов дао патријарх Кирил.

„Викарни архијереји из Москве и неки епархијски архијереји, дошли су да се опросте од оца Всеволода и одслужили су литије дан раније. Нико од тих архијереја, са којима смо разговарали, није потврдио постојање било какве забране“, - додао је саговорник „Интерфакс-религије“.

Отац Всеволод се родио 31. марта 1968. године у Москви. 1990. године, завршио је Московску богословију, а 1994. године – Московску духовну академију. Током 25 година био је један од најближих сарадника садашњег патријарха. Годинама је водио и секретаријат Одељења за спољне црквене везе, где је вршио функцију заменика председника ОВСЦ-а, а био је и председник Одељења за односе Цркве и друштва.

Дуго времена, отац Всеволод  фактички је био гласноговорник Руске Православне Цркве. Његова иступања и коментари у медијима на друштвено значајне теме изазивали су велико интересовање и били су предмет широких разматрања.

Његово јавно покајање због учестовања у екуменистичком покрету, његова потоња оштра критика еуменистичког и модернистичког курса врха Руске Цркве и јавно критиковање попоцентризма и самовлашћа садашњег руског патријарха, папин брат Кирил му, као што видимо, - није опростио.

Свим православним актиекуменистима и антимодернистима остаје само да тугују што нас је напустио отац Всеволод, највећи борац против екуменизма и модернизма из редова клирика у читавој православној васељени, и да се молимо Господу да га упокоји у рајском насељу, одакле одбеже бол, туга и уздисање.

Нека је вечни спомен оцу Всеволоду и Бог да му душу прости!

     

 

Повезани текстови:

- Упокојио се у Господу протојереј Всеволод Чаплин–велико светило антиекуменистичког покрета данашњице

- Протојереј Всеволод Чаплин: Западне елите преко Цариграда дробе Православље и намећу кривоверје

- Патриотски курс протојереја Всеволода Чаплина

- О. Всеволод Чаплин: Константинопољска патријаршије више не постоји – то је секта новотараца;

 - Протојереј Всеволод Чаплин, велико светило антиекуменистичког покрета:

1.               Протојереј Всеволод Чаплин: Фанар преко Критског сабора наметнуо агенду у којој је и екуменизам

2.               У Руској Цркви почела са радом Црквено-народна комисија за испитивање кршења канона и Типика

3.               Протојереј Всеволод Чаплин: Земни остаци Лењина – лажне мошти

4.           Протојереј Всеволод Чаплин: „Проповедање Православља на Западу могло би да реши његове проблеме“

5.               Протојереј Всеволод Чаплин: Русија ће пропасти после првог приказивања „Матилде“

6.               Протојереј Всеволод Чаплин о свом покајању и одрицању од екуменизма

7.               Осврт протојереја Всеволода Чаплина на „Вартоломејски сабор“

8.               Протојереј Всеволод Чаплин: Кулоарска саборност

9.               Патријарх Кирил последње иступе протојереја Всеволода Чаплина тумачи „нервним сломом“

10.             Протојереј Всеволод Чаплин оптужио патријарха Кирила за своју смену

11.             Синод Руске Православне Цркве сменио протојереја Всеволода Чаплина

12.             Протојереј Всеволод Чаплин: Русија је упутила изазов силама зла и чекају је тешка времена

13.             Шпигл“ против протојереја Всеволода Чаплина

 

Последњи пут ажурирано ( недеља, 02 фебруар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 4 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.