header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Предложио, а сад неће: поглавар Албанске Цркве не жели да учествује на Свеправославном саветовању
Предложио, а сад неће: поглавар Албанске Цркве не жели да учествује на Свеправославном саветовању Штампај Е-пошта
уторак, 11 фебруар 2020

  Како преноси руска информативна агенција „Новости“, Архиепископ тирански и целе Албаније Анастасије, одбио је позив патријарха јерусалимског Теофила Трећег да присуствује сабору поглавара Православних Цркава у Јордану, на коме би се разматрао проблем православног јединства, због бојазни да ће састанак додатно закомпликовати ситуацију у Православљу.

Анастасије је своје писмо патријарху Теофилу написао још 8. јануара, али га је архиепископија објавила месец дана касније.

Као што је од раније познато, јерусалимски патријарх Теофил Трећи предложио је свим поглаварима Помесних Цркава да се окупе у Јордану у цуљу решавања проблема раскола у православном свету, изазваног издавањем томоса о „аутокефалији“ Украјине.

Поглавар Албанске Цркве раније је и сам предложио да се одржи свеправославни сабор, о чему он, такође, пише у свом одговору на писмо јерусалимског патријарха.

Анастасије пише да је у јануару 2019. године упутио писмо константинопољском патријарху Вартоломеју у коме га позива да што пре сазове свеправославни синаксис или сабор, како би се предупредила неизбежна опасност од стварања критичног раскола, који угрожава ауторитет Православља. Анастасије такође подсећа да је 20. новембра 2019. године поглаварима Православних Цркава упутио „Позив на молитву за превладавање црквене поларизације“, у коме је написао: „Иницијатива за исцељење нове реалности, несумњиво припада Васељенској патријаршији. Но, све аутокефалне Цркве, и сви православни без изузетка, сносе одговорност за рад на помирењу“. „Међутим, наш предлог о сусрету у Јордану, као што је сада очигледно, - уместо доприноса јачању јединства, још више ће закомпликовати него што ће допринети излечењу. Због тога ми не можемо присуствовати на предложеном сусрету“ – пише архиепископ Албаније.

Подсећамо да је 2018. године, на инијативу тадашњег председника Украјине Петра Порошенка и Константинопољског патријарха, била основана расколничка структура – такозвана „Православна црква Украјине“ (ПЦУ), образована путем спајања две расколничке „цркве“. Добивши од Вартоломеја томос о „аутокефалији“, „ПЦУ“ је у стварности постала у потпуности зависна од Фанара. Руска Православна Црква је у октобру 2018. године прекинула евхаристијско општење с Константинопољском патријаршијом.

Већ 2019. године, „ПЦУ“ су признали поглавари Александријске и Грчке Православне Цркве. РПЦ је, као одговор, објавила прекид евхаристијског општења оним јерарсима Грчке и Александријске Црква који признају „ПЦУ“ и који буду саслуживали с расколницима.

 

Приређивач: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( среда, 12 фебруар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 7 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.