header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Јуде у мантијима утиру пут за долазак Антихриста
Јуде у мантијима утиру пут за долазак Антихриста Штампај Е-пошта
недеља, 05 април 2020
 Иларион:

„ПРИЧЕШЋА У СКОРИЈЕ ВРЕМЕ НЕЋЕ БИТИ, ИСПОВЕДАЈТЕ СЕ ПРЕКО „СКАЈПА““

          Верници Руске Православне Цркве требало би да буду спремни на чињеницу да ће се многи од њих морати ограничити на ТВ-е пренос васкршње службе патријарха московског и целе Русије Кирила и освећења васкршњих хлебова пре празника.

Овоје изјавио други по рангу руски екумениста и модерниста, председник Одељења за спољне црквене везе Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион (Алфејев), преноси руска новинска агенција ТАСС.

Он је појасни да ће Црква размислити о томе како у тренутним условима прославити Страсну седмицу и Васкрс. Али за сада морате бити спремни на чињеницу да ће се вероватно многи морати ограничити на гледање емисије патријарашке службе на централним телевизијским каналима, али у цркву се неће моћи. Међутим, служба на Васкрс и освећење васкршњих хлебова ће се одржати.

Митрополит је такође рекао да због претње од ширења коронавируса, Света Тајна Причешћа неће бити вршена у скорој будућности.

Пред Васкрс, по његовим речима, патријарх московски и целе Русије обратиће се верницима с разјашњењем како ће се у условима пандемије организовати богослужења, али на крају ће то све зависити од развоја епидемиолошке ситуације.
 

Иларион је додао да је у изузетним ситуацијама могуће исповедати се путем телефона или преко „Скајпа“, о чему се треба договорити са свештеником. Он је такође додао да постоји могућност личног договора са свештеником у погледу личне (реалне, а не виртуелне – нап. „Борба за веру“) исповести.

Раније је патријарх Кирил позвао вернике да се, због ширења коронавируса, уздрже од посете храмовима до његовог посебног благослова и да се моле у својим домовима.

 

По материјалу са: http://www.inform-relig.ru/

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 05 април 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 12 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.