header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕЈЕРЕС ЕКУМЕНИЗМА arrow Пат. Вартоломеј I: Остварити тешњу сарадњу међу црквама
Пат. Вартоломеј I: Остварити тешњу сарадњу међу црквама Штампај Е-пошта
петак, 24 јул 2009
Patrijarh Bartolomej I. predlaže tješnju suradnju među Crkvama

22/07/2009 17.57.01

Image       Uvjereni smo da Konferencija svih europskih crkvi može složno bolje odgovoriti na svetu zapovijed crkvenoga zajedništva i služiti današnjem čovjeku, stavljenom pred mnoštvo složenih problema – rekao je carigradski ekumenski patrijarh Bartolomej I. na skupštini Konferencije europskih crkvi, održanoj u Lionu od 15. do 21. srpnja. U patrijarhovom pisanom govoru riječ „svih“ je podcrtana a očituje Patrijarhovu volju da se proširi i „poboljša ekumensko zauzimanje“, već osvjedočeno suradnjom između Konferencije europskih crkvi (Kek) i Vijeća europskih biskupskih konferencija (Ccee).

Predlažemo – rekao je Patrijarh – da se ustanovi način bolje suradnje, organiziran i strukturiran, između te dvije ustanove. Pri tome je podsjetio kako je „Carigradska crkva predložila, tijekom osme skupštine naše konferencije“ održane na Pravoslavnoj akademiji na Kreti 1979. godine, „da Rimokatolička crkva u budućnosti postane član Konferencije europskih crkvi“. Bartolomej I. ne krije da „taj izazov nije lak i da bi bili potrebni pripremni radovi kao i izmjene nekih propisa“. Ipak, stvaranje Konferencije svih europskih crkvi, omogućilo bi „učinkovitije promicanje crkvenoga dijaloga s europskim ustanovama i Europskom unijom. Taj dijalog, „odavno uspostavljen s našom Crkvom“, rekao je Patrijarh, „dragocjen je i potreban ne samo Crkvama nego i političkim ustanovama Europske unije, a posebice europskim narodima.“

Katolički odgovor nije dugo očekivan. U razgovoru s novinarima na marginama skupštine Konferencije europskih crkvi, nadbiskup Liona, kardinal Philippe Barbarin, kazao je, kako prenosi agencija Sir, da će izravno pisati Svetome Ocu kako bi ga obavijestio o ideji Bartolomeja I. Patrijarh je – ustvrdio je kardinal – izrazio nadu da se pojačaju odnosi s Katoličkom crkvom, a i više od toga. Kardinal Barbarin je – na što je uostalom podsjetio Bartolomej I. – pojasnio da taj prijedlog ne predstavlja novost jer se o tome već govorilo u prošlosti, dodajući da bi to zahtijevalo „dosta važne strukturalne izmjene“ te izvjesnu korelaciju sudjelovanja Katoličke crkve u Ekumenskome vijeću crkvi. Lionski je nadbiskup istaknuo razliku između stvarne suradnje koja već postoji a može se unaprijediti, i integracije strukture o čemu bi trebalo promišljati. Poziv je „čvrst, pun nade i bratski“, ipak „saslušan“. Što se toga tiče, predsjednik Konferencije europskih crkvi Jean-Arnold de Clermont, smatra „da je moguće imati Vijeće svih kršćanskih crkvi u Europi, mjesto oko kojeg se „susreću svi kršćani Europe da izrade zajedničku poruku za sva europska društva“.

Patrijarh je u govoru istaknuo „naše odgovornosti i naše obveze u odnosu na Konferenciju europskih crkvi“ i prema zapovijedi našega Gospodina“ koji, nam zapovijeda da činimo sve moguće za uspostavu punoga zajedništva između kršćanskih crkvi u Europi“. Osvrćući se na temu skupštine u Lionu – Pozvani na samo jednu nadu u Kristu – ustvrdio je da „je to naša nada i naše postojano uvjerenje“. Konferencija europskih crkvi ove godine obilježava pedesetu obljetnicu postojanja. Pola stoljeća obilježenog – smatra Patrijarh – brojnim svjetlima i kojom sjenom. Tijekom ovoga razdoblja – rekao je – izrađeni su brojni dokumenti ekumenskog karaktera, spisi velike teološke dubine, poput Ekumenske povelje, koja je plod zajedničkih napora svih europskih crkvi, to jest Konferencije europskih crkvi i Vijeća europskih biskupskih konferencija.

Ipak, primijetio je „kako je već istaknuto u poruci III. europske ekumenske skupštine u Sibiu 2007. godine, da brojni prijedlozi Povelje nisu prodrli u svijest naših vjernika, niti su primijenjeni u našim crkvama. Ostali su mrtvo slovo, nesposobni proizvesti očekivane pozitivne rezultate. Zaključak je da „naši govori nisu dosljedni s našim činima“, a ta okolnost „nagriza vjerodostojnost naših crkvi i ostavlja dojam, kako unutar tako i vani, da su one nesposobne naći rješenja za postojeće probleme. Na taj se vidik osvrnuo i brat Alois, prior ekumenske zajednice iz Taizéa, on se u razmišljanju održanome u subotu u hramu Reformirane crkve u Lionu zapitao: „Kako biti vjerodostojni, govoreći o Bogu ljubavi, ako su kršćani podijeljeni?“ Budućnost nove Europe u izgradnji, bez kršćanskih duhovnih vrednota, „koje nadahnjuju sve ono što se odnosi na potporu i zaštitu ljudske osobe i njezina dostojanstva“, mračna je, čak je nesigurna“, zaključio je ekumenski carigradski patrijarh.

         http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=304373

Последњи пут ажурирано ( уторак, 12 новембар 2013 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 88 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.