header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Ослобођен владика Јоаникије; заклетва народа (видео)
Ослобођен владика Јоаникије; заклетва народа (видео) Штампај Е-пошта
субота, 16 мај 2020
              2020-05-16; 11:37:42
 
          До касно у ноћ грађани су чекали одлуку суда, која је зависила од тога да ли ће тужилац тражити одређивање притвора до 30 дана

На дан светог Василија, након одржане литије у част заштитника Никшића, у граду под Требјесом противправно и неуставно је ухапшен а онда и задржан владика будимљанско-никшићки Јоаникије и осам свештеника Српске православне цркве. То је изазвао немире у градовима широм Црне Горе у којима је дошло до сукоба са полицијом.

Грађани Никшића су се јуче, на дан саслушања владике и свештенства, окупили испред суда око 10 сати ујутру, а око поднева одржана је прес конференција представника Митрополије са које је поручено да је власт у Црној Гори искористила пандемију да се обрачунава и са Црквом. До касно у ноћ грађани су чекали одлуку суда, која је зависила од тога да ли ће тужилац тражити одређивање притвора до 30 дана.

Основни тужилац у Никшићу Стево Шекарић чекао је посљедњи тренутак да одлучи да ли ће послати у Истражни затвор свештенике којима је полицијско задржавање истицало пола сата послије поноћи.

Адвокат епископа Сава Костић рекао је синоћ да је њихов захтијев за изузећем тужиоца одбијен и да свештеници након истека 72 сата морају да буду пуштени.

Замјеница вишег државног тужиоца Лепа Меденици је одбила наш захтјев и у првој одлуци, стајало је да немамо праве жалбе. Међутим, одлука је ревидирана и дозвољена је посебна жалба. У овој фази поступка ни поступајући тужиоци ни старјешина ОДТ-а не могу предузимати било коју радњу док не постане одлука правоснажна, а то је док не протекне рок или се одлуци о жалбама које ћемо поднијети, тако да по закону епископ и свештеници морају да буду пуштени након истека 72 сата а то је пола сата након поноћи”, казао је Костић.

Хапшење владике Јоаникија и његовог свештенства резултирало је пуштањем на слободу, а синоћ око поноћи а више хиљада одупљеног народа га је дочекало поздрављајући га и скандирајући: „Не дамо те, владико“ и „Живио, владика!“.

     

 

Извор: https://www.in4s.net/biblijske-scene-ljubavi

Последњи пут ажурирано ( субота, 16 мај 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.