header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow "Ја не могу да верујем с ове моје уши...овe - очи" (Срећко Шојић)
"Ја не могу да верујем с ове моје уши...овe - очи" (Срећко Шојић) Штампај Е-пошта
четвртак, 03 септембар 2020

      

Коментаришући оптужбе да је владика Стефан, његов викарни епископ и старешнина Храма Светога Саве, умешан у случај отмице студента Академије СПЦ Марка Жаркова, те да му је предат извештај са детаљним описом овог случаја, патријарх Иринеј је за Нова.рс истакао да први пут чује за ову причу и да није информисан, али и да не може да верује да је владика Шарић спреман да уради тако нешто.

Подсетимо, владика Стефан Шарић, викарни епископ патријарха Иринеја и старешина Храма Светог Саве, umešan je u slučaj zlostavljanja studenta Akademije umetnosti SPC Marka Žarkova, кога су 08. фебруара отела тројица мушкараца, од којих су двојица припадници Интервентне јединице MUP-a Srbije, i odvela u Batajnicu, где је малтретиран и претучен. Да случај буде још апсурднији, разлог за киднаповање Žarkova je bio sukob vladike i studenta oko devojke.

“Први пут чујем да је владика Стефан наручио отмицу и да је тај студент поднео извештај Патријаршији. Апослутно нисам информисан о томе”, рекао је српски патријарх.

Он је додао да му поменуте оптужбе не личе на владику Стефана Шарића, јер га добро познаје.

“Ја не могу да верујем да владика Стефан може тако нешто да учини. С обзиром да га познајем добро, морам да кажем да мени то не личи на њега”, истакао је патријарх Иринеј.

С друге стране, Марко Жарков је  за наш портал истакао да је комплетан садржај разговора који је водио са епископом Стефаном Шарићем, доставио у извештају за патријарха. Како истиче, он је документ предао 1. јуна.

“Био сам у канцеларији патријарха Иринеја. Обавестио сам их о свему. Дијалог између владике Стефана и мене је био прилично оштар, а он ми је у једном моменту чак и рекао – ‘је… сам је и шта ми можеш?’ Чак ми је рекао да то није учинио само са њом и да она није једина његова девојка. Био је веома дрзак и безобразан”, рекао је Жарков.

У Патријаршији, Жарков није имао прилику, како наводи, да разговара са патријархом, већ је имао састанак са његовим шефом кабинета Александром Прашчевићем.

“Због ситуације са короном нисам могао директно да причам са патријархом. Он је био у својим просторијама. Ја сам дошао у периоду који је предвиђен за његов одмор, па је Прашчевић комуницирао између нас двојице”, наводи овај момак.

Крајем дана, тог 1. јуна, Прашечевић га је, тврди Жарков, позвао како би на захтев патријарха сачинили извештај о овом случају.

“Његов шеф кабинета ми је рекао да је патријарх шокиран овом причом и да се вратим назад како бисмо написали извештај. Сат и по времена смо радили на њему, а на крају ми је речено да ће се то употребити за унутрашњу истрагу”, наводи саговорник Нова.рс.

Извор Нова.рс из Патријаршије: Иринеју селективно достављају информације

Први наш покушај да добијемо одговоре из Српске православне цркве поводом навода Марка Жаркова да га у његову отмицу умешан владика Стефан Шарић, завршио се образложењем кабинета патријарха где нам је речено да “на новинарска питања нису овлашћени да одговарају без патријарховог благослова”.

Због Иринејеве реакције, у којој тврди да није упознат са случајем отмице, немеће се питање како је могуће да тачно три месеца од  дописа патријарху у ком га жртва отмице, студент Академије СПЦ, информише о разговору који је водио са Владиком Стефаном Шарићем, Иринеј “не зна ништа” о овом случају. Да ли је патријарху уопште достављен допис?

Подсетимо, слична ствар се догодила и са случајем силовања студенткиња на Православном богословском факултету које су за to optužile prodekana Vladimira Vukašinovića који се, проред радног места на факултету, у Архиепископији београдско-карловачкој налази на још три изузетно високе функције у црквеној хијерархији. Патријарх је за наш портал у јуну ове године рекао да је “načuo neke stvari”, da je proveravao ali da nije mogao da dobije dovoljno potvrda za to.

На наше питање због чега није одговорио на писмо породице жртве силовања и њихову молбу да разговарају са њим, Иринеј је одговорио да је та прича готова и није постојала потреба за разговором.

“Та ствар је завршена, нема потребе да разговарамо о томе. Било је само неких прича, али директних ствари није било и ја нисам био укључен у то”, поручио је 3. јуна за наш портал патријарх Српске православне цркве.

Трагом поменутих случајева и услед сумњи да патријарх Иринеј од својих најближих сарадника не добија информације које су од изузетног значаја за углед Цркве, контактирали смо неколико његових блиских сарадника. Од свих смо добили исти одговор:

“Немамо благослов да говоримо за медије”.

Међутим од извора из Патријаршије сазнајемо да оваква ситуација не треба да нас чуди, јер патријарху селективно достављају информације.

“Патријарх већ неколико година потпуно изолован од најважнијих проблема унутар СПЦ. Одлуке у уместо њега доноси један други епископ, који то ради и без да обавести Иринеја. Не треба да вас чуди што до патријарха не долазе најважније информације, због чега није могуће да он било шта каже конкретније”, наводи наш извор.

Портал Нова.рс је покушао поводом ових навода да ступи у контакт са владиком Стефаном Шарићем, међутим он није одговарао на наше телефонске позиве. Екипа нашег портала је у недељу присуствовала liturgiji u crkvi Svetog Save na Vračaru, ali se ovaj episkop nije pojavio, тако да нисмо могли да му поставимо питања о наводима Марка Жаркова.

Тужилаштво и полиција без одговора на питања Нова.рс

Због свега наведеног, портал Нова.рс је упутио питања Вишем јавном тужилаштву у Београду, где се води поменути поступак, како би нам одговорили у којој се фази тренутно налази истрага, ко је испитан, које све доказе поседује Тужилаштво у овом случају, као и да ли је позван епископ Стефан Шарић на саслушање.

Портпаролка Вишег јавног тужилаштва Ирена Бјелош је на наша питања поручила да се налази на годишњем одмору, те да питања упутимо на мејл Управе Вишег јавног тужилаштва, што смо и учинили.

Ни на једно од поменутих питања нисмо добили одговор, а из Тужилаштва нису желели ни да потврде да ли су прочитали један од наша три мејла која смо им послали.

Поред Вишег јавног тужилаштва, портал Нова.рс је упутио питања и бироу за медије Министарства унутрашњих послова са молбом да нам одговоре на питања да ли су поменути полицијски службеници обухваћени истрагом, и да ли се због тога налазе под сунспензијом.

Одговор из МУП-а нисмо добили.

Портал Нова.рс наставиће у наредним данима да извештава о овом случају.

 

Напомена "Борбе за веру: Наднаслов текста и уметање клипа о Шојићу у текст су наши.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 08 септембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 94 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.