header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow БОРБА ЗА ВЕРУ arrow Ексклузивно: Архимандрит Сава Светогорац: Данас се суочавамо са новом јересју
Ексклузивно: Архимандрит Сава Светогорац: Данас се суочавамо са новом јересју Штампај Е-пошта
четвртак, 17 септембар 2020

 За вас, цењени посетиоци, ексклузивно доносимо богословски осврт светогорског старца архимандрита Саве о новој јереси у Цркви, везаној за корона – мере примењене у православним храмовима. Са великим задовољством истичемо да и став старца Саве потврђује став  „Борбе за веру“ о тој јереси, коју смо ми први не само у СПЦ, већ и у свом православном ревнитељском свету препознали, жигосали и потом јој дали име „коронавера“, а њене заступнике прозвали "коронаверци" (овде:).

Ово није испразно самохвалисање, већ констатовање чињенице да читаоци "Борбе за веру" увек имају презентован православни став, а такође и благовремену и, изнад свега, истиниту информацију.

Уредништво

+ + +

О богохулном учењу о могућности заразе у храму

Архимандрит Сава Светогорац

 „Од самог почетка ове приче, или, тачније, овог малтретирања са коронавирусом, у целом овом сценарију (да, да, то су сценарији), у овој представи светских размера, судећи по свему, медији су били врло активно укључени, и они такође носе њихов део одговорности за ово. Опште је познато да су медији добивали велике накнаде за „испирање мозга да би нас застрашили и задржали затворене у својим домовима. Невероватно је да су од самог почетка неки парламентарци почели иступати против Светог Причешћа, против Божанске Евхаристије, а неки епископи су пожурили да кажу да морамо предузети одређене мере – не целивати  иконе, деловати „у складу са науком“ итд.

На основу развоја догађаја, током ове режије, ова „фарса“ - како је један изванредан грчки научник у Америци врло тачно описао шта се дешава - постаје сасвим јасно да главни циљ уопште није заштита нас и да би наше „драгоцено здравље“ (како то код нас кажу на Атону) сачувале неке особе, од којих ми то уопште нисмо тражили.  Главна мета тренутног напада су сам Исус Христос и Света Православна Црква, којима се задаје страховит ударац како би се отворио пут „сверелигији“ и, сходно томе, доласку Антихриста.

Све ове праксе које сада покушавају да уведу, на пример, говоре нам да не целивамо иконе, већ да им се једноставно поклонимо – ви знате да су то обичаји паписта. Управо тако се паписти клањају светињама: не додирују их уснама, не целивају ни Свете Мошти ни свете иконе. Али, како нам каже Седми васељенски сабор, они који тако поступају ОДЛУЧУЈУ се од црквене заједнице, односно не могу се спасити и налазе се ван Цркве.

Њихов крајњи циљ је да ударе Цркву у само срце: да осрамоте Христа, Свето Причешће, Божанску Евхаристију. Они покушавају да нападају и са једне и са друге стране, и врло се бојим да ће на крају постићи свој циљ (нека се то не догоди!). Али неке Помесне Цркве већ користе потпуно неприхватљиве начине за причешћивање: пластичне кашичице или антисептик за брисање свете кашичице након сваког причасника. Само слушајте докле смо дошли! СВЕ СУ ТО УЖАСНЕ И БОГОХУЛНЕ СТВАРИ: БОГОХУЛНО УЧЕЊЕ И БОГОПРОТИВНА, АПСОЛУТНО НЕПРИХВАТЉИВА ПРАКСА.

Да бих описао догађаје који се данас одвијају, употребио бих само једну реч: ЈЕРЕС. Данас смо ми и ви суочени са НОВОМ ЈЕРЕСЈУ, која се може назвати ЈЕРЕТИЧКИМ ЛАЖНИМ УЧЕЊЕМ О ЗАРАЗИ У ХРАМУ, кроз светиње Христове (што је апсолутно немогуће!).

Та ХУЛА НА БОЖАНСКУ БЛАГОДАТ – исто је што и хула на ДУХА СВЕТОГА, будући да се Дух Свети у Светом Писму назива „Духом благодати“ (Јвр. 10,29).

Стога, ако неко каже да у храму, било кроз свете иконе, било при целивању руку свештеника, било кроз антидор (нафору – нап. „Борба за веру“), било кроз кољиво, било кроз благословени хлеб - кроз оно што се освећује призивањем Светог Духа и благословом свештеника, и стога је носилац Божанске благодати - ако неко каже да се микроби могу пренети кроз побројано, онда ово није ништа друго него хула на Духа Светога, хула на Божанску Благодат. А о том греху сам Господ нам је рекао: ХУЛА НА ДУХА СВЕТОГА НЕЋЕ СЕ ОПРОСТИТИ НИ У ОВОМ ВЕКУ, НИ У БУДУЋЕМ...

Ово питање ми морамо размотрити врло озбиљно. Ствар није само у томе што су врата храмова била затворена пред нама на два месеца и лишили нас онога што се назива „леком Живота и Бесмртности“, Божанског Причешћа, већ и у томе што се иста ствар сада опет кује.

Када нам се представи ово БОГОХУЛНО УЧЕЊЕ О ИНФЕКЦИЈИ у храму, онда ми, као одговор, морамо рећи следеће: ни у ком случају Божанско Причешће, које је Сам Христос, не може преносити вирусе или микробе. То је у потпуности потврђено и научним истраживањима и искуством православних Светитеља. Тако је, на пример, Свети Симеон Нови Богослов после Светог Причешћа видео удове свог тела испуњене Нетварном Светлошћу. Када се верници причешћују на Литургији, они постају „Богови по благодати“. Може ли „Бог по благодати“ да зарази себе или друге?

Бог је огањ, ватра и „огањ очишћујући“. То значи да Бог истребљује све лоше, све нечисто и свако зло.

Исто тако, антидор, који се, божанским снисхођењем, даје „уместо дара“ (то јест, уместо Причешћа) онима којима је духовник, на одређено време, наложио епитимију и забранио причешћивање, и освећена кољива, и благословени хлеб, и освећено масло, и света вода – све су то извори освећења, а не заразе, јер садрже Божанску благодат која обитава у свим освећеним предметима након што свештеник прочита молитве. Божанска Благодат нисходи не само током Литургије, већ и као одговор на молитве свештеника и молитве верних током свих богослужења и обреда који постоје у православном Предању, на пример, током молитвеног благосиљања воде, освећења кољива, литије, панихида и свих осталих молитвених последовања, обављених у Светој Православној Цркви.

Исто се односи и на свете иконе: ако обришемо свету слику, то чинимо не из страха да ћемо се заразити микробима, већ из благовољења. Нажалост, неке жене непобожно љубе иконе нашминканим уснама и остављају отиске на њима.

И наравно, не можемо се заразити љубећи руку свештеника, јер рука свештеника је десница Христова. Свештеник има посебну благодат, и он нам је преноси када са благовољењем љубимо његову руку, преко које нас Сам Христос благосиља. Према Светом Гаврилу (Ургебадзеу) [...], „један свештеник, благодаћу Светог Духа, има толико снаге коју сви мирјани немају заједно!“ Замислите само шта је свештенство! А Свети Козма Етолски је рекао да ако видите Анђела и свештеника на улици, онда се прво поклоните свештенику, а тек онда Анђелу, јер свештеник може служити Божанствену Литургију - нешто што Анђео не може учинити.

И, наравно, не постоји опасност да се зараза пренесе од људи који се налазе близу једни другима током богослужења у храму светом... Као што сте ви већ слушали на проповеди, сам Господ нам је даровао Божанствену Литургију и научио нас да „љубимо мир“, које су у давним временима савршавали сви учесници богослужења ... Речима „Љубимо једни друге да бисмо у једномислију исповедали“, сви верници су се међусобно целивали, изражавајући Христову љубав: мушкарци са мушкарцима, жене са женама. Сада је ово сачувано само међу свештеницима који служе у олтару. Размењују се целивају, а истовремено један каже: „Христос је међу нама“, а други одговара: „И јесте, и биће!“ Исто важи и за мирјане. Када је сам Христос присутан међу нама у храму, како се може догодити да се инфекција пренесе са једног на другог?

Ето због чега је богохулно ово учење о држању дистанце, о ношењу маски, о дезинфекцији храма. ОВО ЈЕ УЖАСНО УЧЕЊЕ КОЈЕ УНАКАЖАВА ЦЕО КАРАКТЕР, ЦЕЛУ ЛИТУРГИЈСКУ СТРУКТУРУ НАШЕ ЦРКВЕ И ПОГУБНО ДЕЛУЈЕ НА МИШЉЕЊЕ ВЕРНИКА...

На несрећу, ово „испирање мозгова“ врши се не само уз помоћ медија, већ и кроз страшне окружне посланице неких заблуђених епископа, која се шаљу у име митрополија. Ја сам прочитао неколико таквих обраћања која су послата у име Немачке митрополије. Можемо рећи да су све ове поруке прави „споменици срама“. Наши православни потомци ће их читати са ужасом и бити запањени колико смо ниско пали, до чега је наша Црква дошла. Као што сам већ рекао у приватном разговору многуваженом оцу, све опомене Светог Синода да се носе маске, држи дистанца и, још горе, не причешћује се, остају на улици (о Причешћу они нису званично говорили, али, нажалост, незванично се то чуло од неких епископа и свештеника, при чему су неки изнели следећу тезу: „Многи се неће причестити, зар си ти бољи од других?“) - све ово противречи Светом Предању наше Цркве и ни у ком случају не бисмо смели ово применити.

На жалост, ово БОГОХУЛНО УЧЕЊЕ широко се распространило међу људима и штетно је утицало на многе. И сад ми неки људи кажу да међу нама, у нашој Цркви, има издајника и „доушника“... Врло је жалосно што смо ми, православни, подељени. А све је то зато што нисмо упознати са православним богословљем и нисмо у свом животу окусили искуство богоопштења. На несрећу, ово се односи и на свештенство. Јер, не може бити тако да је човек осетио деловање Божанске Благодати у својој души и након тога да говори да се у цркви може заразити неком болешћу.

На жалост, неке од синодалних посланица митрополита подсећају ме на неке друге посланице које су кружиле током владавине баварске династије у Грчкој. Тада су „Баварци“ издали три закона о затварању 600 манастира од 600, који су се налазили у нашој домовини. Оно што Турци нису смели да учине за 400 или 500 година, учинили су Баварци када је изгледало да смо већ слободни. И све то - уз помоћ наших грчких „просветитеља“: Адамантиоса Кораиса и других. То је учињено издавањем три закона на самом почетку постојања грчке државе ... 1827. године (више се не сећам датума). Тада је, након ослобођења од турске власти, почињен тако страшан злочин. И, на несрећу, до сада, упркос чињеници да се цркве отварају, постоје такве уредбе Светог Синода Грчке Цркве, према којима је отварање нових манастира забрањено. Зашто? Шта вам скривили манастири и шта је толико посебно у њима да забрањујете њихово отварање? Може бити да ми и сада живимо у времену прогона, као што је било током владавине грчких краљева из баварске династије?

Шта је говорено у тим богохулним окружним посланицама? Радило се о томе да кад се манастир расформира, монахиње и монаси добијају благослов Светог Синода да ступе у брак. То је страшно... јер су људи који су посветили свој живот Богу и положили му завет добили благослов (под наводницима) од саборских архијереја да прекрше заклетву... Монахињама је било дозвољено да се удају, а монасима је дозвољено да се жене. То изгледа потпуно невероватно, али, међутим, то је било у стварности. Сви ови укази забележени су у историјским документима, који су за архијереје тога времена постали „споменици срама“.

На несрећу, ово се дешава данас, а ми имамо СПОМЕНИКЕ СРАМОТЕ И ДАНАС – митрополитска писма којима нам заповедају да носимо маске, држимо се дистанцирано у храму и не знам шта још могу да нам заповеде у будућности.

Божанска Благодат освећује све што је у храму, чак и зидове и прашину. Свети Гаврило, Христа ради Јуродиви, рекао је: „Кад бисте видели каква Благодат силази на Литургији, били бисте спремни да сакупите прашину са пода храма и оперете њоме своје лице!“ А Свети Јован Златоусти нам говори да не само Свете Мошти, већ чак и прашина која их прекрива имају Благодат Божију.

Како се све ово што је горе наведено, што су Светитељи наше Цркве научили кроз своје искуство, саглашава са тим богохулним учењем које неки данас покушавају да уведу?

На жалост, све ово служи безаконим циљевима и плановима глобалиста и циониста који сањају о светској држави и успостављању светске владе. Они нам већ отворено говоре да све ово мора да се уради у свету ако желимо да се решимо коронавируса и многих других софистицираних изума који су створени да подстакну страх. Они нам намећу овај модел глобализације како би се сан циониста и кабалиста о господарству над целим светом што скорије остварио.

Али наш Бог, Света Тројица, увек је био, јесте и биће са нама ако му и ми будемо верни, чувајући православну веру, православно мишљење и православни начин живота. Он ће нас укрепити у овим тешким временима, тако да се чврсто и непоколебљиво држимо православне мудрости. Већ смо рекли да циљ Антихриста није затварање цркава, већ да их испуни људима искривљеног мишљења који неће бити православни по духу, а самим тим постаће могућа и даља неправославна, јеретичка, богохулна и демонска дејства.

Ето зашто је један руски старац нашег доба рекао да ће у доба Антихриста бити цркава и да ће се у њима служити Литургије, али у њих неће бити могуће ићи, јер се ТАМО НЕЋЕ КЛАЊАТИ ПРАВОМ БОГУ, ВЕЋ ЋЕ СЕ КЛАЊАТИ САТАНИ. И ми видимо да већ сада, у наше време, постоје покушаји да се уведе обожавање демона, које ће они покушати да уведу и у Цркву (нека нас Бог избави!). Ово отворено ово изјављујемо како бисмо вас упозорили да држите духовну трезвеност, да се чврсто држите православног начина размишљања и свете Православне вере

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ!

Архимандрит Сава Светогорац

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Извор: «Православный Апологет»


Последњи пут ажурирано ( субота, 19 септембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОЗИВАМО ВАС ДА СВОЈИМ ДОНАЦИЈАМА ПОМОГНЕТЕ ОПСТАНАК И СТАБИЛНО ФУНКЦИОНИСАЊЕ "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

"Борба за веру" на "Рутјубу":

 
На канал ући кликом на слику или овде:
+ + +
 
„Ако кажете да не постоји завера, онда постоје само две могућности: или сте незналица, или сте део завере.“

Уредништво „Борбе за веру“


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.