header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Ексклузивно: О Светитељки наших дана – прозорљивој старици Галактији са Крита
Ексклузивно: О Светитељки наших дана – прозорљивој старици Галактији са Крита Штампај Е-пошта
субота, 03 октобар 2020

Критски митрополити о старици Галактији:

„Становници Крита, где она живи, још нису схватили какво је она благо“

Од 2017. године митрополит морфски Неофит у својим беседама говори о схимници Галактији, чије се име све чешће чује на Криту.

Владика ју је посетио заједно са митрополитом лимасолским Атанасијем и дошли до закључка да је пред њима савремени светитељ, просвећен благодаћу Светог Духа, који прошлост и будућност као да гледа на ТВ-у очима свог срца!

Оцу Антонију Франгакису старица је рекла: „Имаћемо потешкоћа, али не онакве о којима слушате и читате у вестима... А Турцима ће, због оног што они чине, доћи крај“.

Изгледа да сви напори митрополита морфског и лимасолског да призову на покајање наш народ  у Грчкој и на Кипру неће бити узалудни. Надолазеће катастрофе могу се догодити у блажем облику, захваљујући непрестаним и сузним молитвама Богородице и Светитеља који су већ отишли Господу и оних који још увек живе у свету, којих, на срећу, још увек има много.

Међу њима је и деведесетогодишња монахиња Галактија из Месаре, која често говори о „приближавању тријумфа Православља и славе Грчке“. Она осећа исту љубав према својој Отаџбини као и Свети Пајсије Светогорац!

 Митрополит Морфије је рекао: „Знам једну велику светитељку на Криту, она је схимонахиња. Колика је њена светост, схватићемо тек након њеног одласка Господу. Ни становници Крита, где она живи, још нису схватили о каквом се благу ради.

Када сам је посетио заједно са митрополитом лимасолским Атанасијем, разговарали смо с њом. Она је врло тачно описала сваког од нас: карактер, здравље, проблеме у митрополији. Она нам је са смирењем причала о одређеним догађајима у будућности, који су се обистинили са невероватном тачношћу. Највећа прозорљивост! Она види прошлост, садашњост и будућност.

Митрополит лимасолски Атанасије рекао је да старица Галактија поседује исту прозорљивост као Свети Порфирије и Свети Јоков, које је Црква већ прогласила светим. Током телефонског разговора питао ју је: „Герондиса, на који начин ти видиш шта се дешава у прошлости и будућности?“ Одговорила је да се будућност не може видети телесним, већ другим очима, које је Господ дао свим људима, очима срца. Када се човеково срце очисти од страсти, тада он стиче способност да очима свог срца види: „И тада видите Светлост“.

Старица ми је причала о оној нетварној Светлости коју је Свети Стефан видео током мучења. Када су је питали како она изгледа, она је одговорила да је плаво-бела, а када дође ова Светлост, испуњава човека знањем, открива вам тачно шта желите да знате. Назвала ју је „Светлост која је пуна разумевања и знања“.

И сада, када смо певали тропар: „Засија свету светлост разума“, сетио сам се Герондисе са Крита. Како је дивно када се човекове очи душе прочисте и он види невидљиво и може радовати животу будућега века, иако је његово тело још увек овде на земљи! Али његова душа је већ способна да види будућност. Нека би Бог дао, да и ви својим искуством окусите небеске радости, попут Герондисе са Крита, али прво ћете морати стећи велико трпљење и веру Светих“.

Старица Галактија живи 55 км јужно од Ираклиона, у селу званом Јужна Помпија.

Нека би Господ и нас помиловао ради њених светих молитава!

 

Превод са руског и приређивање: „Борба за веру“

Преузето са: «Трость Скорописца»

Извор: https://www.vimaorthodoxias.gr/nea/mitropolites-ypoklinontai-stin-agia-gerontissa-tis-kritis/

Последњи пут ажурирано ( недеља, 04 октобар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 36 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.