header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Парохијани из Њујорка би да учествују у обнови изгореле цркве
Парохијани из Њујорка би да учествују у обнови изгореле цркве Штампај Е-пошта
понедељак, 30 новембар 2020

 Верници тврде да се намерно одуговлачи са одобравањем новог парохијског одбора а додатно их збуњује смењивање парохијског свештеника протојереја Живојина Јаковљевића


Црква Светог Саве у Њујорку, прелепи светиња Српске православне цркве на Менхетну изгорео на Васкрс 2016, добила је нов кров, врата и прозоре, заштићена је од временских непогода, а ускоро би могла добити и привремену дозволу што би био предуслов да у њој, четири године после ватрене стихије, почну да се служе и прва богослужења.

Томе се, у писаним одговорима „Политици”, нада епископ источноамерички Иринеј, али и парохијани њујоршке црквено-школске општине Свети Сава који кажу да од пожара нису били у храму, али и да имају мало информација о току реконструкције и трошењу средстава за те намене.

Парохијани који су се обратили „Политици”, чија су имена позната редакцији, кажу да су још 20. септембра одржани избори за нови парохијски одбор, први од пожара, да су верници гласали  и изабрали десет чланова одбора, али од тада чекају да надлежни епископ, владика источноамерички Иринеј, благослови нови одбор који би требало да замени повереништво, тело чије је чланове, како кажу, постављао епископ.

– Верници су се убедљивом већином изјаснили за нове чланове парохијског одбора, уместо оних који су били у повереништву, на изборима који су били потпуно легитимни и представљају глас народа. Када су избори завршени одједном су се појавиле притужбе о наводним неправилностима, и то углавном од оних који су изборе изгубили, па се због тога одлука да се овај одбор одобри одуговлачи – кажу парохијани.

Они тврде и да годинама уназад немају увид у то како се троше средства за реконструкцију Цркве Светог Саве, а да их је посебно забринуло што је почетком прошле седмице, како истичу, без најаве, смењен њихов парохијски свештеник, протојереј Живојин Јаковљевић  и то, како кажу, вече уочи састанка са владиком на који су позвани управо у вези са избором новог парохијског одбора.

Сматрају да је отац Живојин смењен јер је наводно указивао на неправилности у парохији и подсећају да га је и прошле године владика преместио на другу парохију, али је након петиције коју је потписало око 2.000 верника ипак остао у Њујорку. Ових дана, део верника позвао је и на протесте у виду ауто-поворке испред епархијске резиденције као знак подршке парохијском одбору и против смене проте Живојина.

– Не прихватамо никакав дијалог док наш свештеник не буде враћен у парохију. Такође, при крају су преговори о продаји ваздушних права Цркве Светог Саве у Њујорку чијим ће окончањем парохија добити и за америчке прилике значајна финансијска средства и желели бисмо да имамо увид како ће она бити коришћена. Не бисмо желели да вредна имовина Цркве Светог Саве буде пребачена на неку новоосновану корпорацију, каква је оснивана и у нашој, али у другим епархијама СПЦ на тлу САД, у којој нико сем двоје-троје људи нема никакво права гласа – кажу парохијани.

Ваздушна права, иначе, специфичност су великих градова какав је Њујорк и подразумевају да сваки објекат осим парцеле на којој има право градње, има и одређени број спратова колико може да расте у висину, с тим што своја права за градњу у висину, ваздушна права, може да уступи другом, власнику суседне парцеле. Такви преговори, што се тиче њујоршке цркве која има права да гради 50 спратова увис, у самој су завршници.

Новоизабрани одбор црквено-школске општине њујоршке  је током прошле седмице био званично обавештен о донетој одлуци Епархијског  управног одбора, наводи у писаним одговорима „Политици” владика источноамерички Иринеј.

„Намера нам је била да се званични акт са детаљима одлуке преда будућим одборницима приликом састанка са надлежним епархијским архијерејем. Састанак је био заказан за 17. новембар, али су новоизабрани чланови одбора одлучили да се не појаве, јер су, како тврде, били незадовољни епископском одлуком по неком другом питању”, наводи владика Иринеј.

Он додаје да је уобичајена процедура да се после извесног времена резултати скупштине потврде од епархијских власти, ако нема притужби, али да су у епархију стигла, како истиче, многобројна писма парохијана који су се жалили на изборни процес, па је било и оних који су сматрали да изборе треба поништити, али и оних који су писали да их треба потврдити. Садржај већине жалби, како даље наводи владика Иринеј, односио се на то да неки парохијани намерно нису позвани на скупштину, да је учесницима избора сугерисано за кога треба да гласају подвлачењем имена кандидата жутом бојом, да су дељени памфлети против чланова повереништва...

– И поред свих примедби, Епархијски управни одбор је одлучио да потврди резултате скупштине уз испуњавање одређених услова. У својој одлуци Епархијски управни одбор је написао да је „ова одлука  донета као резултат велике бриге за мир и благостање у парохији” – наводи владика Иринеј.

Он додаје и да су у току ове године црквени надзорни одбора са чланом Епархијског управног одбора контролисали финансијско пословање и да нису нађене никакве неправилности.

– Ми се надамо и молимо Богу да ћемо у скорије време видети директне користи од ваздушних права. Када званични документ буде завршен, парохијани ће имати прилику да се на ванредној скупштини црквено-школске општине спрам истог. Када смо доносили одлуку о потврђивању новоизабраних одборника, имали смо на уму и ваздушна права, и нисмо желели да дође до застоја у преговорима – истиче владика Иринеј.

Што се тиче оца Живојина Јаковљевића, епископ источноамерички наводи да он није смењен „пер се”, нити је кажњен, већ је по потреби службе премештен у другу парохију.

„Овој одлуци надлежног епархијског архијереја претходи исцрпно и дубоко промишљање о духовном просперитету и благословеној будућности како поменуте парохије, тако и свештеника кога у том тренутку премешта. Такве одлуке увек изазивају емотивну реакцију, и  најчешће се деси да дође до злоупотребе јавне реакције са скривеним, сопственим намерама. Прота Живојин је пре Њујорка служио у три парохије, и свуда се трудио да да све од себе у служби Цркви. Верујем да је и у Њујорку исто дао све од себе. Он је био ту у једном врло критичном периоду после пожара и учествовао у врло важној фази обнове наше цркве која је сада под кровом”, наводи владика Иринеј.

 

Извор: "Политика"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 30 новембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.