header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Годишњица упокојења старца Јефрема Аризонског
Годишњица упокојења старца Јефрема Аризонског Штампај Е-пошта
уторак, 08 децембар 2020

 Прошло је годину дана од упокојења блажене успомене старца Јефрема Аризонског (+8.12.2019). Старац Јефрем, проигуман Светог манастира Филотеј на Светој Гори Атонској, био је искушеник и духовно чедо Светог Јосифа Исихасте и оснивач манастира Светог Антонија у Аризони (САД).

Његовим учешћем и његовим молитвама основани су и оживљени бројни манастири на Светој Гори, у Грчкој, САД и другим земљама. Старац Јефрем допринео је оживљавању православне духовности у Сједињеним Државама, где је донео монашку традицију Атонита, а његов аскетски живот, пример врлине и светости, осветљава пут, даје подршку и утеху небројеним људима широм света.

На фотографији испод:

Стоје (слева на десно): о. Харалампије (потоњи игуман манастира Дионисијат), рибар „ујка Јанис“, монах Евстратије, монах Јосиф (потоњи старац Јосиф Ватопедски), монах Атанасије (рођени брат Светог Јосифа Исихасте), монах Никодим, отац Јефрем (потоњи игуман Свето-Филотејског манастира и манастира Светог Антонија у Аризони).

Седе (слева надесно): старац Арсеније, старац Јосиф Исихаста, старац Теофилакт Новоскитски.

 

Годишњица упокојења старца Јефрема Аризонског

У манастиру Светог Антонија у Аризони одслужена је панихида по атонском типику с литијом до гроба старца (капела Светог Мине, иза главног храма манастира).

Верујемо, да је после своје блажене кончине старац обрео дерзновеније пред Господом и да се моли за нас грешне. Његовим светим молитвама нека би се срца свих хришћана, који живе у ово тешко време, испунила божанском радошћу и утехом!

 
 
 

 

Превод са грчког на руски: «Трость Скорописца»

Превод са руског на српски и приређивање: "Борба за веру"

Извор: https://www.orthodoxianewsagency.gr/

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 09 децембар 2020 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 20 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.