header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Изборни слоган епископата СПЦ: Да одлука света падне, "благодат" нам "Хилтон" дадне
Изборни слоган епископата СПЦ: Да одлука света падне, "благодат" нам "Хилтон" дадне Штампај Е-пошта
среда, 10 фебруар 2021

 СИНОД СПЦ ОДЛУЧИО: САБОР У ХРАМУ, ВЛАДИКЕ У „ХИЛТОНУ“

        Синод Српске православне цркве одлучио је и дефинитивно да прихвати предлог према ком би избор новог патријарха СПЦ требало да буде одржан у крипти Храма Светог Саве на Врачару. Осим тога, одлучено је и да архијереји који ће учествовати у избору новог поглавара СПЦ буду смештени заједно у хотелу "Хилтон" у центру Београда, сазнаје Нова.рс.

Према наводима извора Нова.рс из Патријаршије, оваква одлука Синода представља двоструки преседан.

Најпре, према речима нашег саговорника, избор патријарха ће по први пут бити обављен не само изван патријаршијске саборске сале, него и саме Патријаршије.

“Такође, архијереји који ће учествовати у избору по први пут неће бити смештени у келијама, већ ће овога пута на располагању имати луксузне собе у “Хилтону”. У питању је, као што је познато, један од најлуксузнијих хотела у престоници. Локација је претпоставља се, изабрана и због тога што се налази у непосредној близини Храма”, каже он.

Према речима нашег саговорника, хотел за смештај владика бирали су епископ бачки Иринеј Буловић и епископ шумадијски Јован. Ипак, одлука о Хилтону и о Храму као месту избора патријарха није донесена

“Група епископа је пре неколико дана упутила допис Синоду у коме протестују због предлога да се Сабор одржи ван Патријаршије и да владике буду смештене у хотелу. Свети архијерејски Сабор је изнад Синода и стога ће томе одлучивати на почетку заседања. С друге стране, треба истаћи да је епископ дабробосански Хризостом, који је до избора патријарха мјестобјуститељ трона СПЦ, био једини члан Синода који је био против тога да се избор поглавара врши ван Патријаршије и да се архијереји сместе у хотел”, каже наш саговорник.

Подсећамо, избор за новог патријарха СПЦ одржаће се 18. фебруара у Београду. Сабор, који је планиран у мају, померен је након смрти патријарха Иринеја у новембру прошле године. Према сазнањима Нова.рс, као најозбиљнији кандидати за трон СПЦ фигурирају епископ будимљанско-никшићки Јоаникије, митрополит загребачко-љубљански Порфирије, владика бачки Иринеј Буловић, епископ бањалучки Јефрем и митрополит дабробосански Хризостом.

 

Извор: "Нова.рс"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 11 фебруар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 17 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.