header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Поређење
Предраг Вучинић: Поређење Штампај Е-пошта
субота, 27 март 2021

 Веома је занимљиво упоредити две наизглед сличне свечаности откривања споменика у Москви и Београду. У престоници Русије велики споменик вољеном руском Светом кнезу Владимиру откривају Председник Русије и Руски патријарх, а у Београду Председник Србије и преко видео записа блаженопочивши Патријарх, отварају споменик Светом Симеону.

Руски споменик је на округлом постољу где само пише Свети кнез Владимир кијевски. Кнез је приказан као витез  јунак, каквог ми Милоша замишљамо, а уз себе држи велики крст, од њега већи, који је пободен у земљу.

Наш споменик има и жир и саклени под, ту је и свод са звездицама, а и поломљени шлем. Свуда много скривених симбола, а  на врху намучени старац који само што не падне од тежине мача. У Москви је дан, а у Београду ноћ пуног месеца. У Москви прво говори Председник Путин два и по минута, онда беседи Патријарх руски пет и по минута, затим Патријарх освештава споменик. У Београду Патријарх је на видео запису минут и педесет секунди, онда говори Председник 18 минута, а освештавања споменика није ни било.

Црквени канони предвиђају да после Патријарха у Русији може да говори само Цар, а у Србији само Краљ. Значи ли то да Русија нема Цара, али ми имамо Краља? Не.

Наравоучење: Волели ми или не Председника Русије и Председника Србије, били они нама драги или не, Русија је велика и озбиљна земља, а ми смо боранија.

 

Предраг Вучинић, Мелбурн

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 27 март 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 62 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.