header image
НАСЛОВНА СТРАНА
Јачи му је страх од короне од вере у Бога: патријарх Кирил није допутовао у Тројице Сергијеву лавру Штампај Е-пошта
четвртак, 22 јул 2021

 Упркос очекивањима, патријарх Кирил није допутовао у Тројице-Сергијеву лавру на празник Светог Сергија Радоњешког

Патријарх Кирил (Гунђајев) поново није напустио самоизолацију. Он је остао у објекту „Скит“ код Москве 18. јула, на празник Светог Сергија Радоњешког, иако су се међу РПЦ МП шириле гласине да ће тог дана стићи у Тројице-Сергијеву лавру.

 Дописник Портала "Credo.Press" подсећа да је патријарх Кирил најавио повлачење у самоизолацију почетком октобра прошле године. Истовремено, у тешком периоду са епидемиолошке тачке гледишта, током лета 2020. године служио је у Тројичко-Сергијевој лаври на отвореном 18. јула.

Као је саопштила прес-служба поглавара Руске Православне Цркве Московске Патријаршије (http://www.patriarchia.ru/db/text/5829245.html), Кирил је служио Литургију у скиту Све Александра Невског и одржао беседу пред камерама. Скет Светог Александра Невског, иначе, никада није основао Синод Руске Православне Цркве Московске патријаршије или њене Московске обласне епархије и, према томе, формално није укључен у структуру Московске патријаршије. Ништа се не зна о присуству игумана (настојатеља или настојатељице) у овом скиту, као ни о саставу његовог братства (или сестринства). Скит чува Федерална служба безбедности и приступ њеној територији и цркви је затворен за вернике.

У марту ове године Московска патријаршија је најавила успешну вакцинацију патријарха против коронавирусне инфекције, али то није довело до суштинске промене у његовом начину живота. Кирил све ређе представља Московску патријаршију у јавном простору, где ову функцију обавља митрополит Иларион (Алфејев), који је предводио део богослужења у Тројице-Сергијевој лаври од 17. до 18. јула. Традиционални молебан на тргу Лавре, према незваничним подацима, предводио је нови митрополит крутитски и коломенски Павле.

 

По материјалу са: "Портал кредо"

Превод са руског и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 22 јул 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 10 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.