header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Суптилна пропаганда окултизма од стране портпарола РПЦ: "У Хари Потеру нема магије и демонизма"
Суптилна пропаганда окултизма од стране портпарола РПЦ: "У Хари Потеру нема магије и демонизма" Штампај Е-пошта
недеља, 01 август 2021

 Портпарол Руске Православне Цркве позвао је да се Хари Потер не оптужује за магију, али ни да се у тој књизи тражи хришћански смисао

Шеф Синодалног одељења за црквене односе са друштвом и медијима Московске патријаршије, Владимир Легојда, не види ништа замерљиво у филмовима и књигама о Харију Потеру, али позива да се у њима не тражи мистицизам или директне хришћанске алузије.

„Једнако је погрешно овде оптуживати ову књигу за неку врсту магије и демонизма, јер ако тако приступите Харију Потеру, онда тако можете приступити и руским народним бајкама, где постоји непрекидна магија и демонизам. И овде је бесмислено дуго се спорити, јер то је тако. Не мање погрешно било би покушати да се Роулингова прикључи Луису и Толкину", рекао је током директног преноса на Инстаграму.

Сцена из филма Хари Потер

У исто време, Легојда је приметио да из интервјуа са Џоан Роулинг и самих текстова о књигао Харију Потеру, не следи да је аутор намерно уденуо хришћанска значења и повукао јеванђеоске паралеле. "Постоје, наравно, хришћанска значења и ту можемо видети много тога једноставно зато што је Роулинг особа одређене културе - европске, хришћанске. Било би чудно да их нема, ових значења", - сматра портпарол РПЦ.

 

Извор: „Борба за веру“ / „Интерфакс религија“

Последњи пут ажурирано ( недеља, 01 август 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 128 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.