header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow КОРОНА arrow Коронаверски „Јуда“ са Свете Горе
Коронаверски „Јуда“ са Свете Горе Штампај Е-пошта
субота, 13 новембар 2021

 ИГУМАН СВЕТОГОРСКОГ МАНАСТИРА НОВИ ЕСФИГМЕН ПОЗВАО ГРЧКЕ ВЛАСТИ ДА КАЖЊАВАЈУ НЕВАКЦИНИСАНЕ МОНАХЕ

           Оне светогорске монахе који не пристају да се вакцинишу против корона вируса игумен Вартоломеј назвао је „фанатицима“.

Игуман светогорског манастира Нови Есфигмен затражио је од грчког тужилаштва да приведе правди светогорске монахе који су одбили да се вакцинишу против корона вируса, преноси ertnews.gr.

Игуман атонског манастира Нови Есфигмен, архимандрит Вартоломеј, који је у свом манастиру угостио украјинске расколнике из укро-фашистичке секте зване „Православна црква Украјине“, обратио се грчком тужилаштву са захтевом да се „испитају монаси који одбијају да вакцинишу и утичу на људе из целе земље да не примају вакцине“.

 „Зашто смо ми монаси изнад закона? Можемо ли се неконтролисано кретати и чинити шта год хоћемо када се смрт шири око нас, не само на Светој Гори, већ и по целом свету?“, запитао се игуман у емисији радио програма «Το GPS της επικαιρότητας».

Према његовим речима, „не може се игнорисати оно што се дешава“, посебно у време када је вакцинисано само 40 одсто монаха монашке државе.

 „На њима је велика одговорност за присиљавање људи да се не вакцинишу, као и духовна и кривична одговорност, на коју се још није обраћала пажња. Нека правда победи, нека тужилац води истрагу“, рекао је игумен Вартоломеј.

Он је уверен да „ово није политичко питање, без обзира да ли неки покушавају да га политизују, то је чисто медицинско питање које погађа све људе; то се не тиче само дела становништва, пошто сви људи умиру од пандемије."

Игумен Вартоломеј је нагласио да је „чисто медицински проблем данас прерастао у духовни, иако се не може сматрати таквим“. Игуман је оне монахе који не пристају на вакцинацију против корона вируса назвао „фанатицима“ који „затварају очи, уши и нос да не виде и не чују ништа осим своје тачке гледишта коју силом желе да наметну“.

 „Они воде свет у правцу нетрпељивости и нетолеранције. Карактеристичне особине фанатика су мржња и освета. Они не трпе другачије мишљење од свог, а ако се чује другачије мишљење, реагују агресивно“, рекао је игуман и рекао да га Атонци оптужују за сарадњу са патријархом и владом, јер „говори о тим питањима“.

Он је навео и да су светогорски манастир Есфигмен (мисли на манастир Есфигмен у коме се налази најортодоксније православно монаштво– нап. „Борба за веру“) заузели илегалци који живе унутра и осуђени су због боравка на територији манастира“. Међутим, наставио је игумен Вартоломеј, „они делују ван контроле“ и „видели смо их како воде скупове против вакцинације, користећи наше име за манастир Есфигмен“.

Монаси манастира Есфигмен (они који се на Атону називају „старим братством”) себе сматрају канонским субјектом Константинопољске патријаршије, али не признају патријарха Вартоломеја, који тренутно заузима патријарашки трон, јер верују да је „он непријатељ Православља“.

В конце 2002 года, когда Константинопольский патриархат официально объявил братию Эсфигмена (тогда 117 монахов) схизматиками, что, согласно законодательству Греции, влечёт за собой выдворение с Афона, постановление об этом было принято судом Салоник, а затем Верховным судом Греции. Однако выдворить «старую братию» из монастыря Эсфигмен не смогли.

Крајем 2002. године, када је Константинопољска патријаршија званично прогласила братство Есфигмена (тада 117 монаха) за расколнике, што по грчком закону подразумева протеривање са Атоса, одлуку о томе донео је суд у Солуну, а затим и Врховни суд Грчке. Међутим, нису успели да протерају „старо братство” из манастира Есфигмен.

Затим је 2005. године створена паралелна заједница која се зове „Нови Есфигмен“, а чији је игуман тренутно игуман Вартоломеј. Ова заједница се налази у Кариесу и за њу се признају права која су раније припадала Есфигменовом „старом братству“.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Борба за веру" / "СПЖ"

Последњи пут ажурирано ( субота, 13 новембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 98 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.