header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Експлозија у православној гимназији у Москви; повређено десеторо деце; чудо спречило већу трагедију
Експлозија у православној гимназији у Москви; повређено десеторо деце; чудо спречило већу трагедију Штампај Е-пошта
уторак, 14 децембар 2021

 На територији женског манастира Ваведења Пресвете Богородице у граду Серпухов у Подмосковљу активирана је експлозивна направа, саопштила је помоћница шефа главне управе Истражног комитета Русије за Московску област Олга Врадиј. Према наводима извора из хитних служби, повређено је најмање десет особа.

„Јутрос је у просторије православне гимназије поред женског манастира Ваведења Пресвете Богородице у граду Серпухову ушао 18. годишњи матурант те образовне установе и детонирао експлозив“, наводи се у саопштењу.

Упркос прелиминарним информацијама извора из Московске патријаршије и свештеника Игора Чабана да је нападач погинуо, према саопштењу Олге Врадиј 18. годишњи младић који је извео напад налази се на реанимацији.

Министарство унутрашњих послова саопштило је да је бивши ученик православне парохијске гимназије детонирао бомбу на улазу у зграду. Истражни комитет Русије прецизира да је покушао да изврши самоубиство.

Камере за надзор снимиле су нападача неколико минута пре експлозије, преносе „Известија“.

Наставно особље и ученици су евакуисани из зграде. Број повређених се и даље утврђује.

Према речима представника хитних служби, међу повређенима и петнаестогодишњак.

Губерантор Московске области Андреј Воробјов саопштио је да деца, повређена у експлозији, нису у животној опасности.

Истражитељи су покренули кривични поступак према члану покушај убиства и незаконити промет експлозива.

Православна класична гимназија у Серпухову отворена је 2001. године.


Очевидац је испричао о чуду које је спасило много деце од експлозије у Серпухову

Житељ Серпухова рекао је да су улазна врата православне гимназије била заглављена непосредно пре експлозије, што је омогућило да се избегне још жртава.

Експлозија у близини православне гимназије у Ваведењском женском манастиру Руске Православне Цркве у Серпухову у Московској области (Русија) могла је да изазове знатно већи број жртава међу децом, да није било чудом заглављених врата те образовне установе, преноси Радио Спутњик, позивајући се наТВ канал 360.

Мештанин Роман Карпов рекао је медијима да због проблема са вратима, момак који је носио експлозивну направу није могао да уђе у просторију, што је помогло да се избегну још веће размере трагедије. „Сва деца су окупљена на молитви у једној капелици. У тренутку проласка неког дела деце, врата су се заглавила, а он је носио овај уређај... Ова беда, није ушла унутра, где је било више људи“, рекао је становник Серпухова, који је био један од првих који је био на месту експлозије.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: "Борба за веру" / "Спутњик" / "СПЖ"

Последњи пут ажурирано ( среда, 15 децембар 2021 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 15 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.