header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Свештеник Дарко Ђого: Питам се ко је овде луд, и зашто је луд
Свештеник Дарко Ђого: Питам се ко је овде луд, и зашто је луд Штампај Е-пошта
понедељак, 03 јануар 2022

 Да се разумијемо: то што прослава нове године по службеном календару у мом животу долази у доба када се према етосу Православне Цркве човјек сабира да се интензивније одриче од задовољстава и више размишља о томе шта се о кога огријешио него што је баш очекивано све оно што иде уз „најлуђу ноћ“- све то не значи да у овој слободној и дивној српској земљи то неко не смије да ради. Смије, слобода је у друштву ограничена само слободом другог човјека тј начелом да не смијем да нашкодим другом човјеку.

Ипак, када видим масовне дочеке, када видим људе који ме сусрећу и читају лекције о литургијама као изворима заразе, питају о кашичицама и славама и колачима како накамарани, раздрагани и загрљени размјењују све могуће тјелесне флуиде – укључујући и здравствене раднике – питам се ко је овдје луд и зашто је луд? Славите, рођени, загрљени, разбијте чашу кад вам се разбија – али немојте ми само читати лекције о одговорности и љубави према другом човјеку. Када тражите од мене да упозоравам људе да не иду по славама – хоћете ли се запитати да ли се то односи и на ваше Јахорине, Жабљаке и Копаонике, или је само црквени народ заразан када ради што је вијековима радио и сабира се око онога око чега се сабирао и у рову и у конценттрационом логору, час пред јуриш или гасну комору? У реду, можда су ваша лудила за вас мале светиње и литургије вашег живота – уживајте у њима и да вас срећа прати, то вам од срца желим, али вас молим: немојте само процјењивати више икада моје светиње и моје литургије, ако желите да у вама препознам биће које разликује добро од зла и има елементарне обзире поштења и досљедности.

ФБ страница Дарко Гојков Ђого

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 03 јануар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 48 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.