header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Волимо под цара источнога, православнога!
Волимо под цара источнога, православнога! Штампај Е-пошта
понедељак, 31 јануар 2022

 18. јануара 1654. године на Перејаславској ради запорошки козаци Украјине су одлучили да се поново уједине са Русијом.


Ево, са којим речима се хетман запорошке војске Богдан Хмељницки обратио својим земљацима и потчињенима 18. јануара 1654. године:

"Властелини, пуковници, есаули, сва Војско Запорошка и сви православни хришћани! Сви знате како нас је Бог ослободио из руку непријатеља, који прогоне Цркву Божију и злостављају сво хришћанство нашег источног православља. Већ 6 година ми живимо без цара у непрестаној опсади и крвопролићу са нашим прогонитељима и непријатељима, који хоће да искорене Цркву Божију, да се више не помиње руско име у нашој земљи, што је већ свима нама веома дојадило, и видимо, да ми не можемо живети без цара.

Ради тога смо ми сабрали Раду (скупштину), јавну целом народу, да бисмо ми себи изабрали цара од (ове) четворице, кога хоћете: први је турски цар, који је много пута позивао нас под своју власт преко својих посланика; други је кримски хан; трећи је пољски краљ, који, ако хоћемо, и сада нас може примити на претходну превару; четврти је Православни Цар Велике Русије, Цар Велики Кнез Алексеј Михајлович, самодржац источни целе Русије, кога ми већ 6 година непрестаним молитвама себи просимо (молимо). Па изаберите овде кога хоћете! Цар турски је неверник: свима је познато како наша браћа, православни хришћани, Грци трпе беду (несрећу) и у каквом угњетавању живе од безбожних (Турака); кримски кан је такође неверник, кога смо ми по нужди примили у пријатељство, па какве смо неподношљиве беде доживели (невоље)!

О угњетавању од пољских властелина не треба ни говорити: ви сами знате, да су они боље поштовали Јевреја и пса, него хришћанина, брата нашег. А православни хришћанин велики цар (Руски) – једног је са нама источњачког благочестија (побожности), грчкога закон, једног исповедања, ми смо једно Тело Црквено са Православљем Велике Русије, имајући Главу – Исуса Христа. То је велики владар, цар хришћански, који се сажалио на неподношљиво злостављање Православне Цркве у нашој Малој Русији (тј. Украјини), и није презрео наше шестогодишње молитве, и сада је приклонио к нама милостиво царско срце, и изволио је да пошаље своје велике блиске људе к нама са својом царском милошћу. Ако ми њега са усрђем заволимо (свим срцем), онда, осим његове велике царске руке, нећемо наћи боље и мирније пристаниште. Ако се неко са нама не слаже, онда где хоће (нека иде,) слободан је пут.

У одговор на ове надахнуте речи сабрани народ је једнодушно одговорио: "Волимо под цара источнога, православнога! Боље је умрети у својој благочестивој вери, него припасти христомрзцу, поганцу (поганом мрзитељу Христовом)"! После ових речи одлука о поновном уједињењу Украјине, коју су ослободили запорошци (козаци), са Русијом постала је реалност, коју је требало само документовати.

 

Приредио: Јеромонах Дамаскин Светогорац

Последњи пут ажурирано ( уторак, 01 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.