header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Поводом одлуке епископа аустралијско-новозеландског о иступању из ССЦ-а
Предраг Вучинић: Поводом одлуке епископа аустралијско-новозеландског о иступању из ССЦ-а Штампај Е-пошта
четвртак, 03 фебруар 2022
            Поводом одлуке епископа аустралијско новозеландског Силуана да Богом му поверена Митрополија изађе из Светског савеза цркава у Аустралији као неко ко је 30 година провео на петом континенту желео бих да објасним значај овог догађаја и шта му је све претходило.

Епархија (сада Митрополија) Аустралијско новозеландска је позната по неуобичајено честим променама епископа. Само у последњих тридесетак година (не рачунајући ту и Слободну СПЦ) владике су били Лаврентије, Лонгин, Лука, Никанор, Милутин, Иринеј и Силуан. Занимљиво је да је међу овим владикама било оних изразито опредељених за екуманизам, или како их један теолог назва "апостоли екуменизма" Лаврентије и Иринеј (Добријевић), а с друге стрене и оних па исто тако изричито против унијаћења и екуменизма блаженопочивши Лука, Никанор (сада Банатски) и садашњи епископ Силуан. Ово је проузроковало да дође и до , Боже ме опрости, смешних ситуација. Прво Лаврентије епархију уведе и то на сва звона у ССЦ (Светски савез цркава), онда епископ Лука званичним документом из тог савеза иступи, па онда дође Иринеј који епархију, опет као и Лаврентије уз еуфорију, врати у ССЦ, а сада епископ Силуан из ове јеретичке организације излази. 

О заљубљености епископа Иринеја у ССЦ је много писано, епархијска интернет презентација у то време је била препуна извештаја како је он био на белосветским окупљањима ССЦ и то као представник не епархије него целокупне СПЦ, ту смо се нагледали и слика са црначким лидерима, будистима и не дај Боже са ким, далеко им лепа кућа. Иринеј је чак у нашим црквама редовно био домаћин овим саблазним окупљањима. Нажалост док је у Епархији АНЗ "владао екуменизам" гласа против из саме цркве, односно свештенства није било, а они који су се од мирјана бунили (нескромно рачунајући и мене) су стављени на стуб срама као непријатељи српске цркве. Као илистрацију шта се у то време дешавало да препричам догађај из манастира Светог Саве крај Канбере.

 

Тада тек новопостављени епископ Иринеј Добријевић је окупио све свештнике из Аустралије на велики сабор да им објасни своје планове. Као најважније (уз прећутно одобравање свих осим једног присутног СМ) изнео је поновно приступање ССЦ (као што поменух епископ Лука је цркву извео из тог зла) и увођење енглског језика у богослужења. У својој дужој деседи је детаљно свештеницима објаснио разлоге и значај ових одлука. Када је завршио говор јавио се за реч свештеник Миодраг Перић из Сиднеја, а који је надахнуто похвалио планове епископа, а посебно приближавање римској цркви и поновни улазак у ССЦ. Онда се на том сабрању први и једини пут чуо и глас разума па је један свештеник (да не би имао непријатности да му име не помињем) запитао о Миодрага како то да сада хвали и увеличава ССЦ када га је у време епископа Луке од свих свештеника најоштрије нападао. Одговор о Миодрага, а који је све изненадио, био је кратак и јасан. " Ја сам се променио!"

Радујмо се да је на челу Митрополије АНЗ духовно чедо Аве Јустина епископ Силуан и нека му Бог да снаге да у овом свету какав је данас, а и у држави каква је Аустралија, а и са свештницима какве има издржи на путу Светосавском и да никада опет не уђемо у савез са нечастивим. Амин.

Предраг Вучинић

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 03 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.