header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Слободан Динић: Кулисно-закулисне радње у СПЦ - централизација по угледу на државу?
Слободан Динић: Кулисно-закулисне радње у СПЦ - централизација по угледу на државу? Штампај Е-пошта
четвртак, 03 фебруар 2022

 Бачка као узор

После одузимања црквено-школске општине Св Саве у Њујорку из надлежности владике Иринеја Добријевића, свима који умеју да мисле је ваљда постало јасно да Патријарх Порфирије није онакав каквим га медији представљају. Не треба сметнути с ума да је садашњи Патријарх СПЦ духовно чедо владике бачког Иринеја Буловића. Да би се разумело о чему се говори, потребно је погледати како је уређена епархија Бачка. Централизована епархија Бачка са строгим, готово полицијским системом контроле и уређења више подсећа на државно него на црквено уређење.

Овај модел уређења се жели пресликати на целу СПЦ. Почело се од, можда за вернике, најосетљивије парохије Св Саве у Њујорку и малверзација које је тамо починио Иринеј Добријевић. За сад се Београд не дира. Нема превише измештања свештенства, нити кажњавања. Има пријема нових клирика у Београдско-карловачку, попут Зорана Ђуровића или Велибора Џомића који је ових дана управо званично постао њен клирик. Ту су и нови викарни епископи, паралелни систем контроле наместо архијерејских намесника, преко којих се обавља сва администрација у Патријаршији и Београдско-карловачкој митрополији.

Растурање туманског братства

Пословно успешни манастир Туман на чијем челу је контроверзни бизнисмен и игуман Димитрије Плећевић се такође нашао на мети Патријаршије. Малобројно братство овог манастира је растурено премештањем у друге манастире. Дојучерашња десна рука игумана Димитрија, јеромонах Петар Богдановић постављен је за игумана 50 километара удаљеног од Тумана манастира Горњак. Спекулише се да је ово премештење уследило по жељи Богдановића, који се, након многих година, идеолошки и на сваки други начин разишао са својим некадашњим пријатељем Димитријем. Јеромонах Павле је премештен за духовника манастира Манасија. У Туману је тренутно остало свега пар монаха и игуман Димитрије. „Зли језици“ тврде да је игуман Димитрије у наступу беса због растурања братства његовог манастира, разбио скупоцени три метра дугачак акваријум. Иначе, ово је опробана метода епископа бачког, да када на неком месту нема тензија и трзавица, просто се испремештају свештеници и доведу се они који су конфликтни. На тај начин све и даље остаје под његовом контролом, јер је важнији систем од појединца.

Притезање Митрополије Црногорско-приморске

Након Тумана и Њујорка следи Митрополија Црногорско-приморска. Митрополит Јоаникије је процењен као неспособан да стави митрополију под контролу Београда. Патријаршија је припремила одабрану екипу на чијем челу ће бити игуман манастира Пиносава Петар Драгојловић, као добар познавалац прилика у Црној Гори. Игуман Петар са одабраном братијом би се требао наћи у Црној Гори већ током наредног месеца. По речима вечног Његоша да раји узда попритегне:

„да облази земљу свуколику,

да уредбу види како стоји:

да се вуци не преједу меса;

да овчица која не занесе

своје руно у грм покрај пута;

да подстрижем што је предугачко,

да одлијем ђе је препунано;

да прегледам у младежи зубе

да се ружа у трн не изгуби,

да не гине бисер у буниште;

и да раји узду попритегнем,

е је раја ка остала марва.“

Наводно је повод немирни Гојко Перовић и његов дуални идентитет, а у ствари се ради на централизацији целе цркве.

Остаје још само да се види како ће Патријаршија да се обрачуна са владиком Клунијем Дизелдорфским. Дизелдорфски Григорије је засео у Београд и не мисли да оде док не сруши Вучића. Григоријев план је да по рушењу Вучића, сруши и Порфирија, те да се коначно домогне патријаршијског трона. Игра престола екуменистичких владика још није завршена. Тек предстоји бурно време.

 

Слободан Динић

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( петак, 04 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА
ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.