header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow И Срби напредују у афирмацији човекопротивне вештачке интелигенције и роботике
И Срби напредују у афирмацији човекопротивне вештачке интелигенције и роботике Штампај Е-пошта
субота, 12 фебруар 2022

 Породица робота из Ивањице се шири, Хелга добила сестру Лу! Наставница информатике са својим иновацијама не престаје да одушевљава Србију!

Наставница информатике и рачунарства из Ивањице, Милкица Костић Златић, прва жена у Србији која је направила робота који може да асистира у настави, поново је одушевила регион. Као што је и обећала, робот Хелга добила је сестру близнакињу, па је из Милкичине радионице, а све уз помоћ ђака настала и робот Лу. Смела иноваторка каже да након што су видели Хелгу, многи су почели да цене њен рад, а подршка и морална, али и економска од ресорних институција није изостала.

"Претходни робот израђен је из сопстевног буџета и уз пуно одрицања. Ипак многи су разумели и видели будућност у развоју вештачке интелигенције. Добила сам огромну подршку и то ми заиста даје елан да радим и стварам још више", рекла је за РИНУ Милкица.

Захваљујући средствима министарства за иновације организовала је школу за све ученике заинтересоване за науку и технику и кроз радионице и велику ангажованост сада је стигао и робот Лу.

"Подсећа на Хелгу, али је ипак другачији. Са њим ћемо представити Србију на међународном такмичењу у Загребу у мају. Велику захвалност дугујем и Институту за вештачку интелегенцију, као и кабинету ппредседнице Владе, Ане Брнабић од њих смо добили изузетну подршку", додаје ова храбра наставница.

Милкица је и најбољи пример да кад се нечему максимално предате и уложите много љубави, успех не може да изостане. Улагала је сопствени новац у скупу опрему, али све се на крају исплатило. Макисмално је посвећена раду на иновацијама, али и раду са децом, а све у циљу да својим ђацима што више приближи област вештачке интелигенције, која је из дана у дан све мања непознаницаи "шпанско село" за нашу децу.

„Да би се све ово остварило требало је много труда и рада, остајало се и по 13 сати у школи, дуже од шест месеци, да би првенствено Хелга била направљена како треба. Њом се управља на даљину, коришћењем вештачке интелигенције и вештачких чула помоћу Интерфејса. Паметна је онолико колико је ми ствараоци направимо. Исто је и са њеном сестром близнакињом“, каже ова иноваторка.

Смела наставница већ 13 година се бави роботиком, а њен циљ је да за ову област заинтересује што више малишана. Хелга је представљена у свим деловима Србије где је наишла на одличне реакције, а сада се Милкица спрема да са својим савременим изумом и роботом Лу освоји и регион.

„Све што испрогамирате у вештачкој интелигенцији ви на лицу места можете и видети. Једноставно деца осете како су испрограмила или кроз програмски код урадили те функције, док у обичном програмирању једноставно не можете осетити тај ваш учинак“, закључила је Милкица.

 

Извор: "Блиц"

 

Последњи пут ажурирано ( субота, 12 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 33 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.