header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow САОПШТЕЊА arrow Уредништво: Шта је нафора, и како се узима
Уредништво: Шта је нафора, и како се узима Штампај Е-пошта
среда, 23 фебруар 2022

 Дисање светости, благодатности ми примамо у различитим формама: све материјално што нас подсећа на свештену сферу, све што одвлачи нашу свест макар на тренутак од световне таштине и усмерава мисао ка назначењу наше душе и благотворно делује на њу, на наш морални склоп, било да је то икона, нафора, освећена вода, честица моштију, део одежде која је припадала светитељу или благосиљање крсним знамењем – све то за нас је свештено, јер је, како видимо из искуства, у стању да страхопоштовањем испуни и пробуди душу.

И за такав однос према чулним предметима ми имамо директно оправдање у Светом Писму, у причи о крвоточивој која је дотакла ризу Спаситељеву, о исцелитељском дејству делова одежде Апостола Павла, па и чак сенке Апостола Петра.                        

И нафора је велика светиња Православне Цркве.

Нафора или антидор (антидорон, уместо дара), у православној литургији представља остатак просфоре из које је на проскомидији извађен Агнец који се, за време епиклезе, претвара у Тело Христово.

Када се Литургија оконча, свештеник или епископ који је служио тога дана раздаје нафору народу који се причестио и онима који се нису причестили Светим Тајнама. Свештеник раздаје антидор свему народу на благослов и очишћење душе, јер је освештан и треба да га примају они који нису јели. Ако је неко и мало јео или пио, да не прима антидор. Тиме се постиже јединство свих оних који су се причестили, са онима који се нису причестили, а по речима апостола Павла: "Јер један је хљеб, једно смо тијело многи, пошто се сви од једнога хљеба причешћујемо." (1 Кор 10,17)   

Ово потиче од агапа - вечера љубави, које су организоване са циљем заједничког и братског окупљања уз заједничку трпезу.  У сврху помагања сиромашних, одржавано је то заједничко обедовање на коме се делио остатак просфоре, као видљиво обележје хришћанске љубави и јединства. Временом је уместо агапа у Цркви заживео обичај да се остатак благословеног хлеба, после Литургије подели вернима. Нафора може да се шаље кући онима који из неког оправданог разлога нису могли да дођу у цркву на богослужење.

Нафора се узима на следећи начин: полако у реду, прилази се свештенику који дели нафору. Када се дође на ред, прво се прекрсти, а затим на длан леве руке прекрсти се десни длан и приђе се свештенику, који на испружени длан ставља коцкицу нафоре. Онда се свештенику целива рука, нафора се узима у уста и поједе, и полако се излази из цркве.

   Побожни људи имају код куће осушену нафору, и после јутарње молитве је узимају, пре сваке друге хране, ради освештања. Ако се неким случајем деси да се убуђа, она се не сме бацати у отпатке, него се мора похранити на побожан начин (о томе како се поступа у оваквом случају, разговарати са свештеником).

Пре узимања нафоре или водице од малог освештања (не богојављенске, она се, кад је човек здрав, узима после три дана поста), чита се ова молитва: „Господе, Боже мој, нека ми буде дар твој свети – нафора и света вода Твоја – на опроштење грехова, на просветљење ума мога, на укрепљење душевних и телесних снага мојих, на здравље душе и тела мога, на савладавање страсти и болести мојих по безграничном милосрђу Твоме, молитвама Пречисте Твоје Мајке и свих Светих Твојих. Амин!

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 24 фебруар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.