header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Зашто се Ђоковићева мајка хвали да јој униуци нису крштени
Предраг Вучинић: Зашто се Ђоковићева мајка хвали да јој униуци нису крштени Штампај Е-пошта
среда, 02 март 2022

 Фридрих Ниче је вероватно најпознатији по својој изреци, а казаној још крајем деветнаестог века: „Бог је мртав!“ (Gott ist tot).

Данас сведочимо да је на неки начин и био у праву када се посматра ситуација у западној Европи. Званичне статистике показују да је тамо број атеиста, прецизније речено оних који „немају религију“ у невероватном успону, тако да је сада млада генерација за разлику од родитеља у забрињавајућем проценту у неким државама: Чешка, Француска…чак и близу 90 (словима деведесет) процената атеистичка.

Најновија препорука Европске комисије да се Божић назива само празником да се не би вређала осећања муслимана и атеиста само говори докле се у „дехришћанизацији“ Европе стигло.

Млади брачни парови у Европи (статистика каже чак 80%) су сада у дилеми да ли да крсте своју децу. Са једне стране они су атеисти па им не пада на памет, али опет имају притисак од хришћанских родитеља да то учине. За њих су владари из сенке смислили прави начин. Они објасне родитељима да неће сада да крсте децу, јер она то сама треба да одлуче када постану пунолетни. Нажалост ова формула ради одлично за велику већину деце: они живе са родитељима атеистима, васпита их атеистичко друштво, контакт са црквом им је практично затворен, тако да од њих и не може да се очекује да се одлуче на чин крштења, па на крају можемо рећи да је за њих Бог мртав, како то давно написа Ниче.

Пракса показује да ми у Србији лако и брзо све најгоре (има и неких добрих ствари) из Европе примамо и здушно прихватамо: коцка, проституција, ријалити, сребољубље … па се са зебњом питамо да нас не дај Боже не запљусне и талас некрштавања деце „до старијих година“.

У среду 2. марта СВИ, да их назовем „српски медији“ (или их назови како хоћеш) су у ударним вестима објавили изјаву мајке прослављеног Ђоковића да јој унуци нису крштени иако је Новак велики верник: "Novak nosi osveštani krst koji je dobio na Hilandaru, koji mu daje snagu“. Баба објашњава да јој унуци нису крштени јер се чека време када ће моћи да разумеју чин крштења:

Novak čeka da njegova deca budu svesna šta znači čin krštenja".

Одавно је у савременом свету схваћено да познате личности имају велики утицај на народ, па им се из тих разлога и плаћају огромне паре да рекламирају сатове, одећу, храну… Следбеници популарне личности покушавају да је у свему имитирају и прате. Мени овде, да покушам да будем рационалан и толерантан, и не смета када ће Новак да крсти децу, то је његова приватна одлука и можда на њега не треба нико, па ни свештеници да праве притисак да то буде када су деца мала и да имена буду српска. Питам се пре свега, а који су то били мотиви или разлози баби да се на свим медијима похвали да јој унуци нису крштени? Да се правда некоме нема разлога јер о томе се није ни знало нити је ко прозивао. Опет ваљда сви ми, или барем велика већина, верујемо да се ништа у животу де дешава случајно, а поготово у штампи и медијима. Све има своју сврху и разлог.

Мишљења сам, а јако бих волео да нисам у праву, да је изјава баба Дијане, а да опет нагласим објављена на видним местима у целокупној медији јасна порука свим младим српским паровима, а која имају или некрштену децу или тек намеравају да постану родитељи, да ураде исти што и њен славни син, да причекају да деца одрасту велика и постану зрела, па да онда приступе светој тајни крштења.

Ако се предлог баба Дијане широко прихвати код српских родитеља бићемо на правом путу да и код нас, као и у западној Европи за велики део становништва Бог умре.

 

Предраг Вучинић

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 02 март 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 67 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.