header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Патријарх Кирил назвао је слабошћу одбијање дела свештенства УПЦ да га помиње у црквама
Патријарх Кирил назвао је слабошћу одбијање дела свештенства УПЦ да га помиње у црквама Штампај Е-пошта
уторак, 15 март 2022

 Патријарх Кирил је ожалошћен чињеницом да су нека чада Украјинске Православне Цркве, у условима руске војне операције, одбила да га помињу на богослужењима у својим црквама, и у том чину види духовну опасност за њих саме.

„Данас чак и помињање имена патријарха у храму постаје немогуће за неке“ „страха ради јудејскога“. „Ми никога не осуђујемо, и ожалошћеним срцем желим да разумем ове људи колико год је то могуће. Али у исто време схватам да ако сам неверан у малом, онда сам пре неверан у великим стварима“, рекао је патријарх после недељне литургије у Саборном храму Христа Спаситеља.

Према његовом мишљењу, када неко због страха одбије да помиње патријарха, онда је то „знак слабости“. "Ово ме не вређа, али је опасно по духовни живот оних људи који у малим стварима одступају од истине. Зато што данас не помињемо патријарха, јер је страшно, а сутра неко може да тражи више", упозорава патријарх. Кирил.

Ове недеље Руска Православна Црква обележава Дан Победе Православља. Патријарх се данас, према његовим речима, молио да „наш народ у Украјини сачува православну веру, како се не би убојао самог притиска који их позива да иду у расколе и тиме, такорећи, покажу лојалност према властима."

Предстојатељ је позвао да се сетимо да „сви припадамо Једној Саборној Апостолској Цркви, истој Цркви која је у Москви и у Кијеву“. „И дај Боже да сви сачувамо јединство, без обзира на било какав спољни притисак страних сила, непријатељских Цркви, да униште духовно јединство наших народа“, пожелео је он.

"Туга и невоља ће проћи, али је веома важно да та туга и невоља не ослабе нашу унутрашњу духовну снагу. И ако је тако, сачуваће се и наша земља - руска, према „Причи старих времена“, - која сада укључује Русију, и Украјину, и Белорусију, и многа друга чада која живе у различитим државама скоро на целој нашој планети“, рекао је патријарх.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Превод са руског: "Борба за веру"

Извор: interfax-religion.ru

Последњи пут ажурирано ( уторак, 15 март 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.