header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Митрополит Климент: Будућност УПЦ треба да се одреди тек после рата
Митрополит Климент: Будућност УПЦ треба да се одреди тек после рата Штампај Е-пошта
четвртак, 17 март 2022

 Председник Синодалног информативно-просветног одељења УПЦ Московске патријаршије митрополит Климент рекао је да све новине у устројству Цркве треба да је ојачају, а не да је деле.

Начелник Синодалног информативно-образовног одељења Украјинске Православне Цркве, митрополит нижински и прилучки Климент, у разговору са новинарима BBC News Украина, оштро је демантовао било какво приближавање ПЦУ (то је украјинска фашистичка секта која себе зове „црквом“ – нап. „Борба за веру“) и нагласио да пре краја рата нема треба предузети озбиљне исхитрене кораке у вези са будућом судбином УПЦ.

 „Будућност УПЦ одредиће сабор, цео епископат. Данас не самода да епископи не могу да се окупљају, веће је у неким епархијама, као што је моја, територија епархије подељена на неколико делова и међу њима нема никаквих веза“, рекао је Владика.

Митрополит је напоменуо и да у ратно време није могуће сазвати Архијерејски сабор.

 „Стога, данас разумевање начина црквеног живота у будућности може бити само на нивоу индивидуалних промишљања, које неће увек одговарати реалним изгледима. Праве, законите, а самим тим и ауторитативне одлуке може доносити само Архијерејски Сабор. Важне ствари не треба радити на брзину. И не треба да доведу до нових подела, него до јачања јединства свете Цркве“, рекао је митрополит Климент.

Такође током интервјуа, Владика је нагласио да је једина канонска и одржива Црква у Украјини УПЦ, на челу са митрополитом Онуфријем.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Извор: „Борба за веру“ / „СПЖ“

Последњи пут ажурирано ( петак, 18 март 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 42 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.