header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow У Руској Цркви поздравили избор Вучића и Орбана
У Руској Цркви поздравили избор Вучића и Орбана Штампај Е-пошта
понедељак, 11 април 2022

 Москва. 11. април. „ИНТЕРФАКС“ - Руска Православна Црква позитивно је реаговала на реизбор председника Србије Александра Вучића и премијера Мађарске Виктора Орбана.

 „Он (Вучић – нап. ИФ) је заиста истакнути политичар. Колико ја знам, први пут у историји Србије неко се одмах бира за други мандат, односно добија апсолутну већину гласова у првом кругу, што указује на велико поверење српског народа“ – рекао је председник Синодалног одељења за спољне црквене односе митрополит Иларион у емисији „Црква и свет“ на ТВ каналу "Россия-24" (ВГТРК).

Према речима архијереја, Вучићев кредибилитет се објашњава како економском политиком коју је водио, тако и спољном политиком која је „веома избалансирана”.

Он се није придружио санкцијама Русији, он узима у обзир она проруска осећања која су веома јака у српском народу, веома избалансирано говори у односу на ситуацију у Украјини“, приметио је владика.

По речима митрополита Илариона, Виктор Орбан је и један од истакнутих европских политичара, први пут је постао премијер Мађарске 1998. године, тада је имао само 35 година.

„Ово је политичар који има огромно искуство и уме да балансира између различитих политичких снага: знамо да је, с једне стране, Мађарска земља која је део Европске уније и војног блока НАТО-а, али, с друге стране, Мађарска унутар Европске уније води прилично независну политику, укључујући политику према Русији“, рекао је шеф спољнополитичког одељења Руске Православне Цркве.

Он је посебно напоменуо да Орбанова влада велику пажњу поклања моралним питањима, а управо је под овом владом у мађарски устав унета одредба, упркос великом притиску Брисела и Европске уније, да је брак заједница између мушкарца и жене, а помињање Бога је унето у Устав.

 

Превод са руског: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 11 април 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 11 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.