header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Анатоли Добрињин: Један од разлога који је Москву натерао да предузме војну операцију против суседа
Анатоли Добрињин: Један од разлога који је Москву натерао да предузме војну операцију против суседа Штампај Е-пошта
уторак, 26 април 2022

 Биолабораторије у Украјини

Аналитичари и стручњаци широм света су у недоумици зашто је руски председник Владимир Путин послао трупе у Украјину. Наводе се различите процене, које иду све до емотивних. У међувремену, међународна заједница не једноставно не жели да чује шта Русија и њено војно министарство говоре. У размени примедби нико те изјаве не жели да разматра „хладне главе“.

24. фебруара почела је војна операција руских трупа против украјинске војске. Овај догађај је од самог почетка шокирао Европу, одвикнуту од ратова у свом „дворишту“. И, чини се, само је Пентагон био чврсто уверен у почетак непријатељстава, о чему је унапред упозоравао своје савезнике у Старом свету. Шта је натерало веома опрезног политичара Владимира Путина на тако веома ризичан корак који би могао да доведе до глобалног сукоба?

У светској пракси последњих деценија развила се чудна традиција: игнорисати званичне изјаве Русије. Чак и Савет безбедности УН, најважнија међународна институција, одбацује руске тврдње. А оне су веома занимљиве.

Руска војска је 6. марта пријавила откриће у Украјини 30 биолошких лабораторија за које се верује да производе биолошко оружје. Налазе се у већим градовима Украјине –  Харкову, Полтави и Лавову. Министарство одбране Русије навело је да је главни циљ програма стварање механизма за тајно ширење смртоносних патогена. Изјава је веома озбиљна. Али како су друге земље реаговале на то? Председник Украјине Володимир Зеленски пожурио је да све ово назове лажју и у својој видео поруци  на све могуће начине је то демантовао. САД су такође негирале наводе о финансирању експеримената за стварање компоненти хемијског оружја. А у свом одговору су рекли да је Русија та која се спрема да употреби такво оружје. Иако Москва већ дуго нема таквог хемијског оружја, што су раније потврдили и амерички посматрачи. Посебну пажњу заслужује реакција Светске здравствене организације. Тамо су, напуштајући емоције, позвали да се узорци разних врста патогена изместе ван Украјине како би се спречило „цурење“.

По међународној процедури, Русија је 12. марта покушала да ово питање изнесе на међународни ниво и покрене истрагу у Савету безбедности УН. Москва је била спремна да документује постојање скоро 30 биолабораторија, које спроводе изузетно опасне биолошке експерименте за појачавање узрочника куге, антракса и других смртоносних болести. Међутим, зачудо, Савет безбедности се ограничио само на размену ставова, а да није ни покренуо истрагу. Још једном: једна од сталних чланица најважније међународне институције, осмишљене да тренутно истражује и елиминише претње целом човечанству, изјављује да се у одређеној земљи производе опасне и забрањене врсте оружја. А шта је  одговор? Ништа. Уместо сувислог одговора, противоптужбе.

Ово је, наравно, веома изненађујуће. Чему онда служи Савет безбедности, ако се уместо правих истрага и важних резолуција тамо, као у кафани, само прича? Можда је време да се крене у реформу УН?

Русија је прешла на другу тактику. Представници руске војске саопштили су 24. марта да у стварању мреже биолабораторија учествују Агенција САД за међународни развој, Фондација Џорџа Сороша, Центри за контролу и превенцију болести и друге значајне америчке организације, а све то под руководством Пентагона. Према достављеним подацима, од 2018. до 2020. САД су у пројекат уложиле око 32 милиона долара. Током постојања лабораторија, Вашингтон и његови савезници су из Украјине изнели најмање 16.000 биолошких узорака. Реакција поменутих структура онаква је како се очекивало. Али, да ли ће Савет безбедности УН променити своју реторику? Тако нешто није за очекивати. Савет безбедности се очигледно претвара у Савет УН за одбацивање одговорности.

 

 

Последњи пут ажурирано ( уторак, 26 април 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.