header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Ћилерџић: „Само архијерејски сабор може да ми суди”
Ћилерџић: „Само архијерејски сабор може да ми суди” Штампај Е-пошта
среда, 11 мај 2022

 Беч, 6. мај 2022. (КАП-ИД) 

Владика српско-православни објашњава за ОРФ (аустријска државна телевизија - нап. "Борба за веру") зашто се не плаши смене упркос јасном ставу против руског напада на Украјину

Бечки православни владика Андреј (Ћилерџић) био је једини српски православни епископ који се одмах након почетка рата јасно изјаснио против руске инвазије на Украјину и осудио "убилачки напад". У интервјуу верском одељењу ОРФ-а, владика је поновио свој став о украјинском рату и објаснио зашто се он – за разлику од свог руско-православног колеге у Бечу – не плаши свргавања. Рат је рат а не војна акција, рекао је владика у интервјуу. Важно је ствари назвати правим именом. Нажалост, у рату истина увек умире прва. Ћилерџић је још једном позвао на окончање рата и захтевао „да се владике, патријарси, свештеници, монаси и монахиње и сви у цркви недвосмислено изјасне против рата“. Насиље никада није решење. Епископ српско-православни још једном је потврдио да је у редовном контакту са бечким руско-православним епископом Алексијем (Заночкином). Према Ћилерџићевим речима, жали што његов колега тренутно не учествује у дијалогу. Али морао би стриктно да се придржава смерница московског црквеног врха, иначе би био премештен. Руски владика мора да се плаши. Као епископ Српске православне цркве може много слободније да говори, рекао је Ћилерџић. „Није патријарх тај који стоји изнад мене, већ пуни сабор епископа. Само они могу да ми суде.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 11 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 35 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.