header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Поглавар УПЦ Онуфрије поменуо руског патријарха на Литургији као поглавар Помесне Цркве
Поглавар УПЦ Онуфрије поменуо руског патријарха на Литургији као поглавар Помесне Цркве Штампај Е-пошта
недеља, 29 мај 2022
         Поглавар канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), митрополит кијевски и целе Украјине Онуфрије (Березовски), поменуо је Патријарха московског и целе Русије Кирила у недељу је на литургији на начин предвиђен за Поглаваре Аутокефалних (независних) Православних Цркава.

Литургија је директно преношена на YouTube страници Кијево-печерске лавре, а тамо је доступан и снимак богослужења. Током литургије у Кијево-печерској лаври, митрополит Онуфрије је, наводећи у диптиху предстојатеље Помесних Православних Цркава, име Патријарха московског и целе Русије Кирила навео трећим после антиохијског и јерусалимског, како чине Поглавари Аутокефалних Цркава. Формулација „велики господин наш и отац“ није се изговорена приликом изговарања његовог имена, како се то раније чинило.

Истовремено, није поменуо име константинопољског патријарха Вартоломеја, који је признао расколничку „Православну цркву Украјине (ПЦУ), као и поглаваре Грчке, Кипарске и Александријске Православне цркве.

Сабор УПЦ је 27. маја прогласио своју независност и самосталност. Према Уставу УПЦ, објављеној на сајту Руске Цркве, њој је „дата независност и самосталност у управљању у складу са Одлуком Архијерејског Сабора Руске Православне Цркве од 25-27. октобра 1990. године. "Сабор је такође „донео одлуку о обнављању миропомазања“ (освећено уље које се користи у Светој Тајни Миропомазања, које Аутокефалне Цркве саме кувају), али резултати расправе се не саопштавају.

Председавајући Одељења за спољне црквене везе (ОВСЦ) Московске патријаршије митрополит волоколамски Иларион (Алфејев) је накнадно изјавио да је јединство између РПЦ и УПЦ сачувано, да ће РПЦ наставити да га јача и моли се за једну Цркву. Патријарх московски и целе Русије Кирил је на беседи у Саборном храму Христа Спаситеља 29. маја рекао да покушаји да се прекине духовна веза између Руске Православне Цркве (РПЦ) и Украјинске Православне Цркве (УПЦ) не долази од Бога, такви циљеви никада неће бити остварени, а РПЦ се са разумевањем односи ка томе да УПЦ треба да се понаша тако да не отежава живот својој пастви.

 

 

Превод са руског: "Борба за веру"

Извор: РИА "Новости"

Последњи пут ажурирано ( недеља, 29 мај 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 22 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.