header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Како уништити Русију? Извештај РАНД Корпорације за 2019: "Претерано проширење и дебалансирање Русије
Како уништити Русију? Извештај РАНД Корпорације за 2019: "Претерано проширење и дебалансирање Русије Штампај Е-пошта
уторак, 21 јун 2022

 Primorati protivnika da se nepromišljeno širi kako bi ga debalansirao, a zatim ga uništi. Ovo nije opis džudo držanja, već plan protiv Rusije koji je razradila Rand Corporation, najutjecajniji think tank u SAD-u. Sa osobljem od hiljada stručnjaka, Rand se predstavlja kao najpouzdaniji svjetski izvor za obavještajne i političke analize za lidere Sjedinjenih Država i njihovih saveznika.


Rand Corp se ponosi time što je doprinijela razradi dugoročne strategije koja je omogućila Sjedinjenim Državama da pobijede u Hladnom ratu, prisiljavajući Sovjetski Savez da troši vlastite ekonomske resurse u strateškoj konfrontaciji. Upravo je ovaj model bio inspiracija za novi plan, “Overextending and Unbalancing Russia“, koji je objavio Rand.

Prema njihovim analitičarima, Rusija ostaje snažan protivnik Sjedinjenih Država u određenim fundamentalnim sektorima. Da bi se izborili s ovim protivljenjem, SAD i njihovi saveznici morat će slijediti zajedničku dugoročnu strategiju koja iskorištava ranjivost Rusije. Tako Rand analizira različita sredstva pomoću kojih se debalansira Rusija, navodeći za svako vjerovatnoće uspjeha, koristi, troškove i rizike za SAD.

Analitičari Randa procjenjuju da je najveća ranjivost Rusije ona njena ekonomija, zbog velike ovisnosti o izvozu nafte i plina. Prihod od ovog izvoza može se smanjiti jačanjem sankcija i povećanjem izvoza energije iz Sjedinjenih Država. Cilj je obavezati Evropu da smanji uvoz ruskog prirodnog gasa i zamijeni ga tečnim prirodnim gasom koji se transportuje morem iz drugih zemalja.

Drugi način dugoročnog destabilizacije ruske ekonomije je podsticanje emigracije kvalifikovanog osoblja, posebno mladih Rusa sa visokim nivoom obrazovanja. U ideološkom i informacionom sektoru bilo bi neophodno podsticati unutrašnje osporavanje i istovremeno potkopavati imidž Rusije u eksterijeru, isključivanjem iz međunarodnih foruma i bojkotom međunarodnih sportskih događaja koje organizuje.

U geopolitičkom sektoru, naoružavanje Ukrajine omogućilo bi SAD da iskoriste centralnu tačku vanjske ranjivosti Rusije, ali to bi moralo biti pažljivo izračunato kako bi se Rusija držala pod pritiskom bez klizanja u veliki sukob u kojem bi pobijedila. U vojnom sektoru, SAD bi mogle da uživaju velike koristi, uz niske troškove i rizike, povećanjem broja kopnenih trupa iz zemalja NATO-a koje rade u antiruskoj funkciji. SAD mogu uživati ​​velike vjerovatnoće uspjeha i velike koristi, uz umjerene rizike, posebno ulažući uglavnom u strateške bombardere i rakete dugog dometa usmjerene protiv Rusije.

Napuštanje INF Ugovora i postavljanje u Evropu novih nuklearnih projektila srednjeg dometa usmjerenih na Rusiju dovelo bi do velikih vjerovatnoća uspjeha, ali bi predstavljalo i velike rizike. Kalibracijom svake opcije za postizanje željenog efekta – zaključuju analitičari Randa – Rusija bi na kraju platila najtežu cijenu u sukobu, ali bi i SAD morale uložiti ogromne resurse, koji stoga više ne bi bili dostupni za druge ciljeve.

Ovo je također prethodno upozorenje o predstojećem velikom povećanju vojne potrošnje SAD/NATO-a, na štetu socijalnih budžeta. Ovo je budućnost koju za nas planira Rand Corporation, najutjecajniji think tank Duboke države – drugim riječima, podzemni centar stvarne moći zahvaćen ekonomskim, finansijskim i vojnim oligarhijama – koji određuje strateške izbore ne samo SAD, već i čitav zapadni svijet. “Opcije” predviđene planom u stvarnosti nisu ništa više od varijanti iste ratne strategije, čiju cijenu u žrtvama i rizicima plaćamo svi mi.

 

 

Извор: Globalresearch / "Логично"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 21 јун 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 85 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.