header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow С овима хоће да нас уједине
С овима хоће да нас уједине Штампај Е-пошта
субота, 02 јул 2022

 Католичку цркву у Њемачкој само у прошлој години напустило 360.000 људи

Губитак пастве Католичке цркве у Немачкој прошле године достигао је рекордних 360 хиљада људи. Ово је 27. јуна 2022. објавила Конференција њемачких бискупа, преноси aussiedlerbote.de.

Њен предсједник, монсињор Георг Бецинг, рекао је да је "дубоко шокиран изузетно великим бројем људи који напуштају цркву", а ове бројке показују "дубоку кризу" католицизма у Њемачкој.

Током протеклих двадесет година, годишњи број људи који напуштају цркву се утростручио. 2010. годину обиљежио је скандал сексуалног злостављања на Језуитском колеџу Канизијус у Берлину. Након његовог публицитета почео је домино-ефекат, а јавност је захватила лавина чињеница о сексуалном малтретирању ученика у њемачким католичким школама.

Следећи одлив из Католичке цркве у Њемачкој предводио је нови поступак наплате црквеног пореза на капиталну добит, започет 2015. године. 

Трећи врхунац у статистици био је 2019, када се око 273.000 католика одрекло вјере. Репутацију цркве нарушило је објављивање студије која је по први пут документовала да је католичко свештенство масовно умијешано у насиље над малољетницима и систематски покушавало да прикрије ове чињенице.

Католичку цркву у Њемачкој је 2020. године напустило скоро 220 хиљада људи, чему је допринијела забрана посјећивања цркава коју су власти успоставиле у низу антиковид ограничења.

Према статистикама, до данас око 22 милиона Њемаца себе сматра католицима, што је 26 одсто укупног становништва Њемачке. И само мали дио њих иде у цркву недељом: само 4,3 одсто парохијана је редовно посјећивало богослужења 2021.

 

 

 

Преузето са: "Етос"

Последњи пут ажурирано ( субота, 02 јул 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 8 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.