header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Фанар ровари и Руској Заграничној Цркви – шта пише фанарско гласило
Фанар ровари и Руској Заграничној Цркви – шта пише фанарско гласило Штампај Е-пошта
четвртак, 14 јул 2022

 Аутокефалност Украјине била је „детиња“ конфронтација с обзиром на сукоб који постоји између Фанара и Москве. „Рат“ је сада порастао на други ниво након црквене „инфилтрације“ Руса у САД. Конфронтација са црквеним и наравно политичким импликацијама.


Патријарх московски Кирил, у истом строју са Кремљом, кажу на Фанару, покушава да створи проблеме и на канонској територији Архиепископије америчке, односно Васељенске патријаршије. То је разлог такозване „буре реаговања” на одлуку Архиепископије америчке да постави архимандрита Александра Белија на место викара Словенског православног викаријата.

Подсећам да је Синод Васељенске Патријаршије унапредио Александра Белију на место епископа Никопољског. Неколико дана након његовог унапређења, остали лидери Сабора канонских православних епископа Америке упутили су протестно писмо архиепископу Елпидофору. Писмо, међутим, не потписује Руска Православна Загранична Црква (РПЦЗ) којој је Белија донедавно припадао. Разлог је то што је РПЦЗ напустила Сабор, пошто се у потпуности поистоветила са Московском Патријаршијом и по питању цркве Украјине и по питању руске инвазије која је уследила на ту земљу.

Америчка архиепископија тврди да је већ неко време покренула све поступке, у складу са црквеним поретком, да Александар Белија ступи у њене редове.

Он је обавестио Сабор канонских православних епископа Америке о свом унапређењу. Међутим, након отпуста Александра Белије из РПЦЗ-а уз званичан „канонски отпуст Епископа Руске Цркве“, Црква је у сарадњи са Московском Патријаршијом одлучила да настави са његовом сменом.

Прво је канонски отпуштен, а онда када је црквено премештен у Архиепископију америчку... сетили су се да га свргну. За љубитеље датума, подсећам да је у октобру 2019. године Белија пребачен у Архиепископију америчку, а у фебруару 2020. године, Руска Црква је рашчинила архимандрита.

Веома симболична акција

 Дебата ће се сигурно наставити. Зато Руси, са свим заједницама на које утичу, покушавају да створе проблеме Архепископији америчкој. Архиепископ Елпидофор је начинио потез високе симболике. Показујући снагу и јединство Васељенске патријаршије, позвао је своја два претходника Димитрија и Спиридона на прославу 100 година од оснивања Архиепископије америчке. Чин високе симболике и огромног значаја јер означава јединство и ток у будућност и зарастање рана у Архиепископији америчкој, као и превенцију могућих препрека које могу „настати“.

Патријарх Вартоломеј је послао и „број два”, старешину митрополита халкидонског Емануила, да покаже да је Фанар у овој борби лично уз Елпидофора и Архиепископију америчку. Да се не би стекао утисак да су подложни непријатељским акцијама и црквеним превратима изазваним чисто политичким и геостратешким разлозима.

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Превод са енглеског: "Борба за веру"

Извор: Фанарски "Ортодокс Тајмс"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 14 јул 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.