header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Јеретичко-расколнички Фанар гура своју линију мешања у ствари других Помесних Цркава
Јеретичко-расколнички Фанар гура своју линију мешања у ствари других Помесних Цркава Штампај Е-пошта
среда, 20 јул 2022

 Упркос протестима представника низа Помесних Цркава, Фанар намерава да рашчињеног клирика Руске Православне Заграничне Цркве хиротинише за епископа...

У Сједињеним Државама наставља да се развија скандал у вези са још једним грубим кршењем канона од стране представника Фанара, који настављају да игноришу и самовољно поништавају одлуке других Помесних Цркава, прихватајући све врсте расколника и самопосвећених у своју заједницу, о чему је "Борба за веру" већ писала (овде:).

Тако се тренутно распламсава сукоб између разних православних заједница у Сједињеним Државама око фигуре бившег архимандрита Александра Белија, који је лишен чина у РПЦЗ, али је као резултат тога прихваћен од фанара и постављен за поглавара Словенског викаријата Америчке грко-православне  архиепископије (Константинопољска Патријаршија), преноси Благовест-инфо.

Штавише, 15. јуна, Белија је изабран за епископа Никопоља од стране Фанара, његово хиротонисање требало би да буде 30. јула. С тим у вези, 27. јуна један број архијереја Помесних Православних Цркава — чланова Сабора канонских православних епископа Сједињених Држава — упутио је протестно писмо архиепископу Елпидофору против планова о хиротонији Александра Белија. Уколико Белија буде уздигнут у чин епископа, аутори писма прете напуштањем Сабора, јер признају канонско рашињење свештенства у РПЦЗ. Писмо су потписали: архијереји Антиохијске, Бугарске, Румунске, Српске Цркве и Православне Цркве у Америци, преноси OrthoChrsitan.

 

Архиепископ Елпидофор је у одговорном писму навео да је Констатнинопољска патријаршија размотрила све оптужбе на рачун архимандрита Александра и нашла их неоснованим, тако да ће бити извршена хиротонија изабраног епископа никопољског.

Тиме Фанар још једном показује да им није стало до јединства светског Православља и мишљења других Помесних Православних Цркава. Цариградски патријарх Вартоломеј одавно себе сматра источним римским папом, а скандал Белија то још једном потврђује.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Превод са руског: „Борба за веру“

Извор: „Руска линија“

Последњи пут ажурирано ( среда, 20 јул 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 39 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.