header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Ко би рекао?! – Кирил обновљенство у Цркве двадесетих година прошлог века назвао провокацијом
Ко би рекао?! – Кирил обновљенство у Цркве двадесетих година прошлог века назвао провокацијом Штампај Е-пошта
понедељак, 15 август 2022

          Обновљенство (новотарство – нап. „Борба за веру“) које се појавило у Цркви 1920-их био је „намерни напад власти“ на Руску Православну Цркву, изјавио је у суботу патријарх московски и целе Русије Кирил у великој сали Санкт Петербуршке филхармоније.

Филхармонија је у суботу домаћин меморијалне вечери, током које изводе ораторијум „Страдалац на Голготи”, посвећен митрополиту Вењамину (Казанском), кога су совјетске власти убиле пре 100 година.

Руска Православна Црква 13. августа обележава помен Свештеномученика Митрополита петроградског Венијамина (Казанског) и са њим пострадалих Свештеномученика архимандрита Сергија (Шеина), мученика Јована Ковшарова и Јурија Новицког. Стрељани су као резултат „Петроградског процеса“ 1922. године. А 1992. су канонизовани.

 Обновљенство које се појавило у Цркви почетком 20-их година прошлог века била је намеран напад на Цркву, изазван и организован од стране државних власти“, приметио је патријарх Кирил.

Он је такође прочитао и документ патријарха Тихона, „чије се читање двадесетих година прошлог века кажњавало смрћу”.

 У овом документу се каже да је приликом уклањања из послова патријарха Тихона (био је у кућном притвору у Донском манастиру) сва пуноћа духовне моћи пренета на митрополита Јарославског Агафангела. Али он није пуштен у Москву. Свештеници Воведенски, Белков и Калиновски су то искористили и на превару најавили прелазак црквене власти на њих“, рекао је патријарх Кирил.

"Али, како је историја показала, замршености нису навеле нашу Цркву да скрене са канонског пута, она се опирала. И ово је чудо Божије", нагласио је патријарх Кирил.

У Руској Цркви се ове године обележава стогодишњица кампање одузимања црквених драгоцености: неколико стотина људи, углавном свештенослужитеља и монаха, осуђено је под лажним оптужбама за отпор одузимању драгоцености, и завршило на оптуженичкој клупи. Многи су осуђени на смрт. Ова кампања је означила почетак масовних репресија против Цркве (сада има више од 1700 новомученика и исповедника Руске Цркве).

Један од најпознатијих случајева је „Петроградски процес“. Кроз овај процес прошло је укупно 86 особа. Десет је осуђено на смрт, шест на затворску казну, четворо стрељано.

13. августа стрељани су митрополит петроградски Венијамин (Казански) и још три особе под истрагом: архимандрит Сергије (Шеин), правни саветник Александро-Невске лавре Јоан Ковшаров и адвокат, професор Санкт Петербургског универзитета Јуриј Новицки. Не зна се где су стрељани сахрањени. На Никољском гробљу Александро-Невске лавре подигнут је споменик митрополиту Венијамину у облику крста са трновом круном, симболично обележавајући гроб. „Петроградски процес“ је одржан у јулу-августу у Племићкој скупштини Санкт Петербурга – сада је то велика сала Филхармоније.

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 15 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 41 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.