header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Кардинал Кох: Не зна се поуздано да ли ће се папа састати са патријархом Кирилом у Казахстану
Кардинал Кох: Не зна се поуздано да ли ће се папа састати са патријархом Кирилом у Казахстану Штампај Е-пошта
петак, 19 август 2022

 "Сада је то у сјенци става патријарха Кирила о рату у Украјини"

Кардинал Курт Кох, префект Дикастерија за унапређење јединства међу хришћанима, одговорио је да не зна да ли би током посјете папе Фрања Казахстану поводом међурелигијског сусрета, на којем је своје учешће потврдио поглавар Руске православне цркве, између њих могло доћи до сусрета, пише Vaticannews.

„Не знам. Та чињеница биће велики изазов, а треба узети у обзир да би то значило да се папа, прије посјете Украјини, прво састане са руским православним патријархом. У Украјини би се то схватило као велика потешкоћа“, рекао је кардинал.

Говорећи о тренутном стању дијалога са Руском православном црквом, кардинал Кох је подсјетио да су православне цркве одлучиле да се теолошки дијалог између њих и Католичке цркве одвија у мултилатералном, а не билатералном формату. Али сада РПЦ не учествује у овом дијалогу због сукоба са цариградским патријархом око признавања аутокефалности ПЦУ (украјински расколници – прим. прев.). Али ван теолошког дијалога постоји билатерални однос.

„Сада је“, рекао је, „то у сјенци става патријарха Кирила о рату у Украјини. Ови ставови нас веома разликују, јер је Католичкој цркви сасвим јасно да рат никада није решење. Рат само ствара више проблема са више жртава, више избјеглица, више загађења и више глади у свијету. Дакле, став Свете столице је јасан: рат је погрешан пут.“ 

 

Извор: "Етос"

Последњи пут ажурирано ( петак, 19 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 31 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.