header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow МИСИОНАР arrow Свети Праведни Јован Кронштатски: Лењост
Свети Праведни Јован Кронштатски: Лењост Штампај Е-пошта
недеља, 21 август 2022
         Не чините угађање лењивом телу на молитви – не журите: тело, досадно и оптерећено светим подвигом, радије жури ка крају, да би се успокојило или побринуло за телесне, светске послове.

Избегавајте удовољавање телу на сваки могући начин и поступајте строго према њему зарад Царства Божијег.

Не покоравајте се лењивој, лукавој и грешној плоти: оно је спремно да заувек почива и кроз привремени мир и задовољство уведе нас у смрт вечну. „У зноју лица свога, речено је, јешћеш хлеб“ (Пост. 3,19).

Једна од најјачих превара ђаволских јесте раслабљавање лењошћу срца, а са њом и свих сила духовних и телесних; Вера, нада и љубав пресушују у твом срцу, постајеш неверан, унио, неосетљив према Богу и људима, обљутавела со.

Непрестано треба ослушкивати своје срце, изгонити из њега мрак лењости и окамењене безосећајности, пазити да оно увек гори вером и љубављу према Богу и ближњем и да је спремно на сваки труд и самопожртвовање у славу Божију и за спасење ближњег. „не будите немарни у ревности, будите врли у духу, служите Господу"  (Рим.12,11).

Са лењошћу и окамењеношћу срца, људи се понекад, из малодушности и нестрпљења, фамилијаришу са Богом и дозвољавају себи разне необичности у свом гласу и покрету, које означавају нестрпљење, незадовољство, роптање, па чак и дрскост према Богу. На сваки могући начин чувајте се овога и победите своју лењост. Морамо победити непријатеља и наше страсти.

Последњи пут ажурирано ( недеља, 21 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 30 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.