header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Анђело
Предраг Вучинић: Анђело Штампај Е-пошта
среда, 24 август 2022
           Многи медији пишу о томе да је дошло да великог побољшања односа између Ватикана и Србије, односно и католичке и цркве и СПЦ. Најбоље о томе говори и изјава господина Хочевара:

"Postoji veoma dobra klima. Njegova svetost patrijarh Porfirije, kao i svi novoimenovani episkopi imaju integralniji, pozitivniji odnos i mi se često viđamo, bilo na liturgijama ili u nekim drugim prilikama, tako da su ti odnosi u usponu".

У једном од текстова се напомиње да је Ватикан за амбасадора у Београду изабрао "monsenjora Lučijana Surijanija (Luciano Suriani), koji je visoko rangiran u Državnom sekretarijatu Vatikana", а што говори колико су Ватикану важни односи са Србијом и СПЦ. 

Да сам себе на хвалим, али дошао сам на одличну, чак и генијалну идеју како да однос између наше две пријатељске државе и сестринске цркве унапредимо и могао бих рећи уздигнемо на највиши могући ниво.

Кардинал Анђело Бећи Angelo Becciu (75) саопштио је својој пастви после недељне мисе у месту Голфо Арнаћи на Сардинији да неће бити следеће недеље са њима, а разлог је да га је лично телефоном позвао Свети отац Фрањо претходног дана и позвао да присуствује ванредном консиститорију (пленарном састанку Кардиналског збора са Папом) у коме ће Папа да прогласи нове кардинале. Ову радосну вест за све католике прво су пренели медији на Сардинији, па и остала италијанска медија. Кардинал је најавио да ће том приликом Свети отац да му врати сва кардиналска права која су му, евидентно неоправдано одузета пре две године.

Анђело ипак остаје још увек оптуженик на суђењу пред Казненим судом у Ватикану због оптужбе за велику финансијску штету насталу шпекулацијском куповином, а затим продајом Хародсове зграде у Лондону.

Анђело је ову зграду као "државни секретар надлежан за финансијске операције" купио као одличну инвестицију за Ватикан за 300 милиона фунти. После шест месеци зграду је претпродао за 186 милиона фунти и тако изгубио, да буде лакше у еврима 132,24 милиона, не рачунајући и провизије при куповини и продаји. Ватикански казнени суд већ две године већа да ли је у питању веома лоше уложени новац или криминал. Поред Анђела на оптуженичкој клупи је и још неколико бивших (смењених), али и активних ватиканских службеника.

Анђело је и први ватикански кардинал који је због криминалних оптужби пред редовним државним италијанским судом оптужен за финасијске малверзације. Оптужен је за механизам којим су мешетарили он и лондонски брокери користећи фондове стриктно намењене милосрђу...

Кад сам прочитао вест о кардиналу Анђелу одмах ми је дошла идеја, а коју сам најавио, да би он свакако био идеални амбасадор Ватикана у Београду, а уместо недавно постављеног Луиђија. 

Свима је ваљда јасно да би кардинал са Сардиније (иако би било боље да је са Сицилије) захваљујући своме богатом радном искуству, а и везама које има у пословном свету, био прави избор за представника Свете столице у Београду. О томе да би са патријархом Порфиријем нашао заједнички језик не сумњам ни мало. 

Годинама су односи између две сестринске цркве били као на узбурканом мору, али ако кормило брода екуменизма који овим морем плови преузме кардинал Анђело (звали би га од миља Анђелко) сигурно би упловили у мирну луку, а на радост и Светог оца Фрање, а и нашег патријарха. А потенцијали су велики: Београд на води, Национални стадион, доградња Храма... 

Како то генијални Фјодор написа у "Браћи Карамазови" када се Велики инквизитор обрати Христу који се вратио на земљу: " ... ти просто можеш да нам и не долазиш, или нам бар не сметај пре времена”.

 

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( среда, 24 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 29 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.