header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Пољска Црква и званично одбила да призна "јерархију" укрофашистичке секте зване "ПЦУ"
Пољска Црква и званично одбила да призна "јерархију" укрофашистичке секте зване "ПЦУ" Штампај Е-пошта
петак, 26 август 2022

 „Православна црква Украјине“ не испуњава услове каноничности

Канцеларија Варшавске митрополије издала је 23. августа 2022. званично саопштење у коме поново одбија да призна легитимитет епископских и свештеничких хиротонија у такозваној „Православној цркви Украјине“. Као што је наведено, сама ПЦУ такође „не испуњава услове каноничности“, преноси orthodox.pl.

Саопштење Канцеларије Митрополије варшавске и цијеле Пољске по питању канонског статуса ПЦУ

Став Пољске аутокефалне православне цркве по овом питању више пута је изражен у резолуцијама Светог архијерејског сабора ПАПЦ (бр. 340 од 9 341 од 15. новембра 2018. године), потврђеним Резолуцијом бр. 342 од 2. априла 2018. године. 2019: Пољска аутокефална православна црква се залаже за давање, на основу догматских и канонских норми, аутокефалности за цијелу Цркву у Украјини, а не за групу отпадника. Одступање од учења Св. Цркве не могу представљати здрав црквени организам. Тиме се нарушава евхаристијско јединство цијелог Православља.

Пољска аутокефална православна црква жели још једном да нагласи да у сувереној украјинској држави мора постојати једна, независна, аутокефална православна црква.

Створена 2018. и проглашена 2019. тзв. „Православна црква Украјине“ не испуњава услове каноничности. Законитост свештеничких и епископских хиротонија, укључујући и такозваног „поглавара Православне цркве Украјине“, које је 1992-2018. извршио бивши митрополит кијевски и цијеле Украјине Филарет (Денисенко), остаје суштински сумњиво. Бивши митрополит Филарет је одлуком Руске православне цркве 1992. године лишен архијерејског и свештеничког поретка као отпадник од монашког завјета. 1997. године, услед својих поступака који крше канонске норме, враћен је у стање лаика. Горенаведене одлуке су одобриле све помјесне православне цркве. Лице лишено хиротоније не може и нема право да их дарује другима.

Несређен канонски положај „Православне цркве Украјине“ има далекосежне догматске и канонске последице. Тајне које врше лаици не могу се сматрати пуноважним! Дуготрајан, нерегуларан статус „Православне цркве Украјине“ изазива узнемиреност и неразумијевање међу збуњеним вјерницима, као и у цијелој Православној цркви.

У вези са наведеним, Пољска аутокефална православна црква је више пута позивала и позива на сазивање састанка поглавара помесних оравославних цркава, у духу љубави, понизности и разумијевања, како би покушало да се ријеши питање такозване „Православне цркве Украјине“.

Православна Црква у Пољској, сјећајући се доброте и бриге за православне исељенике који су сада и протеклих година у нашој Отаџбини, подједнако пастирски покрива све, без обзира на њихову националност. Почев од 24. фебруара 2022. године, тј. од почетка руско-украјинског рата, помоћ и склониште, укључујући и пастирску бригу, пружа се украјинском становништву под омофором Пољске аутокефалне православне цркве, без обзира на њихову вјерску припадност. Ова помоћ траје до данас.

Пољска аутокефална православна црква непрестано се моли за мир, јединство и стабилност у Украјини.

Као што је наведено, повод за одговарајућу изјаву биле су објаве на тему сопственог канонског статуса на званичном сајту ПЦУ (помисна.инфо) (вјероватно се ради о писму које је Епифаније Думенко упутио предстојаљу Пољске православне цркве, чији је текст постављен на веб-страници 19. августа 2022).

 

Извор: pravlife.org

Преузето са: "Етос"

Последњи пут ажурирано ( субота, 27 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 60 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.