header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАЗНИЦИ arrow Архимандрит Кирил Павлов: Беседа на Успеније Пресвете Богородице
Архимандрит Кирил Павлов: Беседа на Успеније Пресвете Богородице Штампај Е-пошта
недеља, 28 август 2022
         Смрт Богомајке не садржи у себи ништа страшно и безрадосно за ум и срце хришћанина; напротив, одлазак Пресвете Богородице убеђује хришћанина да и за њега смрт треба да буде предмет не страха и очајања, већ највеће радости и најсветлије наде, јер је то само мање-више дуг сан, након чега следи радосно буђење у новом прослављеном телу за блажен живот на небу.

У то нас посебно уверава Богородица, која је окусила смрт, јер да је било нечег неприродног, злог и страшног у смрти и после искупљења нашег Господа Исуса Христа, а ко други него Пресвета Дјева не била подвргнута од Господа овом злу; али Она умире, плаћајући тако дуг према природи са свим земаљским – на радост и утеху свима нама који морамо да прођемо кроз капије смрти, да знамо да је смрт за нас неизбежна и да она, истовремено, није зло за човека.

Смрт је неизбежна и смрт је безопасна – две су истине које увек морамо да памтимо да бисмо се адекватно припремили за смртни час и да га се не плашимо и не дрхтимо. Смрт је била веома страшна за човека пре доласка Христа Спаситеља на земљу, када је грех - његова сила - завладао у људском роду и није било начина да се ослободи њега и смрти. Али после појаве Господа на земљи, када је Он победио грех и смрт, сав њен ужас је нестао, постала је, такорећи, миран сан, после којег долази радосно јутро општег васкрсења.

 

Превод и приређивање: "Борба за веру"

Последњи пут ажурирано ( уторак, 30 август 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 54 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.