header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Патријарх Кирил је позвао на молитву за председника Русије
Патријарх Кирил је позвао на молитву за председника Русије Штампај Е-пошта
понедељак, 12 септембар 2022
            Москва. 12. септембар. ИНТЕРФАКС – На дан сећања на Светог Данила, најмлађег сина Александра Невског и првог од московских кнезова, патријарх Кирил је изјавио да Русија игра посебну улогу у светској историји, а данас јој је поново поверена ова посебна мисија.

„Русија има посебан историјски пут, и када је све безбедно, мирно, некако мало размишљамо томе, али када су времена узнемирујућа, почињете да будете посебно свесни светске, судбоносне мисије Русије. Тако је било у древности, па, чини се, и данас „Ова специјална мисија се поново враћа и ставља се на плећа нашег народа“, рекао је патријарх у понедељак после литургије у манастиру Светог Данила у Москви.

Предстојатељ Цркве је напоменуо да је Русија заиста независна држава, што се „што се може набројати само на једној руци“. „Ово је велика привилегија, али је и огроман крст, јер увек има оних који би да тако богату, јаку земљу као што је Русија уведу у орбиту свог утицаја“, сматра патријарх Кирил.

По његовом мишљењу, тај суверенитет, ако погледате историју, у многоме је био одређен снагом духа руског народа, снагом духовног утицаја Цркве на Отаџбину.

„Данас, желим поново да кажем, живимо у овом веома тешком времену и зато се посебно молимо за шефа наше државе, за врховног команданта, за Владимира Владимировича Путина, који има и посебну одговорност, а такође и свих војсковођа и оних који су на власти, да би Господ умудрио, ојачао, просветлио, заштитио од грехова и грешака и уједно надахнуо акције које би донеле заштиту нашој Отаџбини од свих спољашњих, чак, можда,  најопасније и најстрашније претње“, рекао је патријарх.

Он је Светог Данила Московског назвао својеврсним узором за све оне који преузимају врховну власт у Русији. И верујемо да све док се у Русији поштују свети кнезови, владари наше земље, који су ујединили духовни, материјални, небески, земаљски, политички, државни и лични духовни подвиг, наша земља ће бити заиста јака, закључио је патријарх Кирил.

Последњи пут ажурирано ( уторак, 13 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 28 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

 ОБАВЕШТЕЊЕ:

Сви текстови оца Дамаскина Светогорца на нашем сајту могу се пронаћи у његовој рубрици, која је унутар „Рубрике сарадника сајта“ (са леве стране гледано у правцу монитора).

 + + +

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.