header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow У Јерусалиму прво саслуживање "МПЦ – ОА" са бугарском и руском црквом
У Јерусалиму прво саслуживање "МПЦ – ОА" са бугарском и руском црквом Штампај Е-пошта
четвртак, 29 септембар 2022

 Македонска православна црква – Охридска архиепископија предузима кораке ка свом пуном прихватању у православном свијету, практично то демонстрирајући кроз заједничко саслужење са епископима помјесних православних цркава. Посјета епископа антанског Партенија Јерусалимској патријаршији била је добра прилика да се прошири круг сестринских православних цркава са којима се заједничким богослужењем успоставља канонско јединство.

Епископ Партеније служио је у Храму Гроба Господњег у Јерусалиму ноћну свету литургију уз саслужење архиепископа јерапољског Исидора – игумана братства Гроба Господњег, из Јерусалимске патријаршије, са митрополитом неврокопским Серафимом из Бугарске цркве и епископом сердопским Митрофаном из Московске патријаршије. То је практично прво саслужење једног македонског јерарха са бугарским и руским епископима, након ступања у канонском јединство с осталим православним црквама. 

Истог дана раније епископ Партеније служио је и у храму гроба Пресвете Богородице у Гетсиманији, уз саслужење митрополита Јоакима, игумана Гетсиманског.

Ових дана, док је делегација МПЦ – ОА у посјети Јерусалиму, литургијама су учествовали архимандрит Доситеј и јеромонаси Кирил и Анатолије из Бигорског манастира, који су саслуживали свештенослужитељима из СПЦ, Румунске, Украјинске и других православних цркава. Својим препознатљивим умијећем у источно-православном црквеном појању обогатили су свечаност богослужења, придруживши се оцима псалтима на пјевници.

 - О, кад би се ријечима могла изразити милост којом је Господ удостојио нашу пресвету Охридску архиепископију, да послије толико вјекова епископ стане и служи у Гробу из којег је Васкрсење и спасење свијета настало! И било је то заиста славно васкрсење за сву дјецу удјела Светог Климента, јер је молитва нашег старца пред вратима која су отворила вјечност била управо то: благослов, просвећење, душевно и тјелесно здравље, Христов мир и радост за дјецу наше цркве , као и за „сједињење светих Цркава Божијих“, по Спаситељевој молитви „да све буду једно“ (Јн. 17, 21), кажу бигорски монаси.

Монаси из Бигорског манастира у Јерусалиму служили су по благослову Његовог Блаженства патријарха јерусалимског Теофила III, архиепископа охридског и македонског Стефана, као и свог надлежног митрополита Тимотеја.

На свим литургијама се као богослужбени језик користио и македонски језик.

 

Извор: "Етос"

Последњи пут ажурирано ( четвртак, 29 септембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.