header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Стари екумениста: Кирил позвао је на дијалог са исламом у прилог заједничких заповести
Стари екумениста: Кирил позвао је на дијалог са исламом у прилог заједничких заповести Штампај Е-пошта
среда, 26 октобар 2022

 Патријарх Кирил је истакао важност дијалога између хришћана и муслимана у подршци заједничким вредностима које дефинишу границе онога што је човеку дозвољено.

Поглавар Руске Православне Цркве патријарх Кирил рекао је да у садашњој ситуацији верски лидери који имају посебну одговорност за мир и слогу у људском друштву треба да се активно укључе у борбу за мир. Он је то рекао на састанку са генералним секретаром Организације исламске сарадње Хисеином Брахимом Тахом, преносиИнтерфакс.

И хришћани и муслимани имају велики потенцијал – људски, интелектуални, културни, финансијски и заједничким снагама можемо учинити много да свет буде боље и мирније место“, сматра патријарх.

Он је указао на значај моралног фактора у животу људске цивилизације и последице одбацивања моралних норми од стране друштва. Према речима поглавара Руске Православне Цркве, у свету постоји много цивилизација, а представници појединих цивилизацијских модела у први план стављају борбу за људска права и слободе.

 „Али при томе се често не узима у обзир морални фактор, морална димензија људског живота. Под плаштом тобожње заштите права и слобода, крије се својеврсно обожавање личности и прихватање њега са свим његовим страстима, пороцима, у извесном смислу оправдање многих страсти и порока. Таква декларација о слободи људске личности врло често занемарује моралне факторе и морална ограничења која човек треба себи да наметне како не би ишао путем чињења зла“, рекао је патријарх Кирил.

Поглавар Руске Цркве сматра веома важним да се води дијалог између хришћана и муслимана у прилог Божанским заповестима и нормама заједничким следбеницима двеју религија, које одређују параметре људског живота, границе онога што је дозвољено за човека.

Последњи пут ажурирано ( среда, 26 октобар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 14 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.