header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПИСМА ПОСЕТИЛАЦА arrow Предраг Вучинић: Зашто је неподобна равногорка Јела?
Предраг Вучинић: Зашто је неподобна равногорка Јела? Штампај Е-пошта
среда, 26 октобар 2022

 Живећи у Аустралију имао сам прилику и част да се упознам и дружим са баба Јелом која је живела у својој резиденцији у оквиру манастирског имања манастира “Свети Сава” стотинак километара од Мелбурна. Антоније Ђурић јој је у књизи “Равногорци говоре” посветио једну од прича.

   Јелена са мужем Душаном на Равној Гори

Баба Јела,  Јелена Милетић потиче из угледне, образоване и српству одане породице Калабић.

  Баба Јела

Рођена је 1918. године Њујорку, где јој је мајка тада привремено боравила. Одрасла је у Србији, а највећи део детињства провела је у Нишу. Пред Други светски рат удаје се за Душана Ђорића, официра краљевске војске, с којим је родила два сина близанца.

У Другом светском рату са мужем је активно учествовала у равногорском покрету. У рату су јој убијена оба сина, муж и више од 30 чланова ближе и даље родбине. Крајем Другог светског рата бежи из Југославије и 1950. године одлази у Аустралију. Тамо је упознала Војислава Милетића. У Канбери је водила веома успешно сопствено предузеће “Тимок”, које се бавило услужном делатношћу. Заједно са мужем, вредно радећи, стекла је велики капитал. Ктитор је српског манастира у сеоцу Илајне где је и подигла манастирску  цркву “Св. Алимпија Столпника”.

Црква Св. Алимпија Столпника, задужбина Јелене Милетић

Храм је освештан 13. марта 1983. Поред храма, саградила је и пензионерско насеље за сиромашне српске пензионере – бескућнике на поменутом манастирском имању .

Објавила је више текстова у српским емигрантским новинама у САД. За велике задужбинске и добротворне заслуге, Свети архијерејски Синод српске православне цркве одликовао ју је орденом Светог Саве првог реда, али је она одбила да прими у руке од тадашњег епископа аустралијско новозеландског Лонгина ово признање.

Како нам јавља званична презентација Епархије аустралијско новозеландске ” У суботу 22. октобра 2022.г, торжествено је прослављен 50. годишњи јубилеј од оснивања првог Светосавског манастира на Петом континенту – манастира Светога Саве у Илајну”. У подужем тексту о овој великој прослави ни једном, ни једном речју није поменута Јелана Милетић, ктитор овог манастира и најпознатија српска равногорка. Текст

Ово је у најмању руку срамотно. Немогуће је да је то грешка, сигурно је са намером урађено, али се питамо, зашто?

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Последњи пут ажурирано ( среда, 26 октобар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 16 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.