header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Новац је у питању, глупаци! - Колумна у кинеском глобалном медију
Новац је у питању, глупаци! - Колумна у кинеском глобалном медију Штампај Е-пошта
субота, 12 новембар 2022

 Сједињене Америчке Државе су се дуго залагале за демократију; међутим, основна стварност открива ружну недемократску страну која је широко распрострањена у САД-у. Документарна серија од пет епизода CGTN-а „Крхка демократија, подијељена Америка" приказује дубоке политичке, друштвене, економске и културне подјеле у земљи која је аргументовано свјетска најстарија демократија.

Серија илуструје контрадикторност самопрокламоване мисије САД промовисања „америчког модела демократије“ на глобалном нивоу са начином на који је узвишена политичка идеја поткопана у пракси и избачена из куће. Трећа епизода, која је у фокусу овог чланка, фокусира се на улогу новца у америчкој демократији.

Предсједник САД Џо Бајден је рекао: „Доналд Трамп и републиканци MAGA представљају екстремизам који угрожава саме темеље наше државе".

Бивши амерички предсједник Доналд Трамп рекао је: „Џо Бајден је дошао у Филаделфију, у Пенсилванији, да одржи најопакији говор мржње и подјеле који је икада одржао амерички предсједник".

Америка се распада. Такозвана „најстарија независна уставна демократија“ свијета је у опасности.

Недавна анкета Њујорк тајмса и Сијена колеџа показала је да „већина америчких гласача у скоро свим демографским групама и идеологијама вјерује да њихов систем власти не функционише, а 58 одсто интервјуисаних каже да је најстаријој независној уставној демократији на свијету потребна велика реформе или потпуни ремонт“.

Шта је убиједило америчку јавност да је њена демократија угрожена?

Новцем се може купити све и свашта

Између 1998. и 2021. године, новац потрошен на лобирање у САД-у скоро се утростручио, са 1,45 милијарди долара на 3,73 милијарде долара.

Према OpenSecrets-у, кандидати за Дом и Сенат прикупили су 1,7 милијарди долара и 1,4 милијарде долара, респективно, током изборног циклуса 2022. године.

Потрошња на предсједничке изборе 2020. износила је 14,4 милијарде долара, што је више него дупло од рекордног циклуса из 2016.

Дани Хаипхонг, амерички независни новинар и истраживач, рекао је: „У Сједињеним Државама политички систем практично и скоро у потпуности контролишу велике корпорације, велики приватни монополи, велике банке.

"Ови велики корпоративни интереси у контроли политичког система у Сједињеним Државама желе кандидате, желе политичаре који ће наставити да служе овим интересима, па зато лобирање наставља да расте. Зато је постало толико важно за политичаре, без обзира на то која су странка – Демократска странка или Републиканска партија – да учествује у процесу лобирања. Ако то не учините, губите изборе."

У интервјуу за ПБС Фронтлајн, Фред Вертхајмер, предсједник америчке непрофитне организације Демократија 21, изјавио је да је „Конгрес покварен систем. То је све више систем корупције у којем политика новца побјеђује и тјера политику грађана. Посебне услуге, непоштење и обмана нагризају сам процес слободе и отуђују грађане од њихове земље“.

У августу 2022, Њујорк тајмс је открио највећу познату донацију за политичко заговарање у америчкој историји.

Извештај ИРС-а је открио да је дугогодишњи потпредсједник Федералистичког друштва Леонард Лео, кога је Тајмс назвао „Краљевцем“, донирао око 1,6 милијарди долара конзервативној непрофитној организацији Марбл Фридом Траст.

Према Тајмсу Лео је користио своје везе са републиканским донаторима и политичарима да би помогао у стварању конзервативне доминације у Врховном суду и да финансира битке око права на абортус, правила гласања и политике климатских промјена.

„Новац је заправо оно што провјерава све гране. У стварности, ове гране имају интеракције. У теорији би требало да изједначе структуру моћи. Али новац је заиста био кључна сила у диктирању како све ове гране и огранци спроводе (формирају) политику“, рекао је Хаипхонг.

У америчкој политици, новцем се може купити све и свашта, укључујући законодавство и изборне резултате.

У фебруару 2022. Врховни суд је суспендовао забрану геримандеринга заснованог на раси заснованој на Закону о правима гласа.

Према SLATE-у, ова пресуда имплицира да би „ултраконзервативна већина дозволила републиканским законодавцима да елиминишу онолико већинско-црних конгресних округа колико им је воља, максимизирајући број сигурних мјеста ГОП-а на средњим изборима“.

Ако је новац помогао ГОП-у да обликује најконзервативнијег СКОТА у америчкој историји, онда сигурно може помоћи да преузме Дом.

Стављањем новца у срж америчке демократије, амерички изборни систем и вјеровање људи у њега изгледа да се нагризају.

Обећање америчке демократије које блиједи

Друга анкета НИТ/Сијене показала је да „гласачи у великој већини вјерују да је америчка демократија угрожена, али изгледају изузетно апатични у вези са том опасношћу, а мало ко је назива најхитнијим проблемом нације“.

Зашто?

Хаипхонг је рекао: „И тако мислим да апатија долази из чињенице да њихова агенција (и) њихова способност да изразе политичку моћ немају апсолутно никаквог мјеста у том разговору. И тако, са тим долази све више и више нихилизма и још веће отуђење од политичке реалности које се пред њима одвијају“.

Према студији политиколога Мартина Гиленса са Принстона и Бењамина Пејџа из Нортхвестерн-а, просјечни грађани у већини по било ком питању у овој демократији вјероватно неће добити оно што желе, али када економске елите и интересне групе желе промјену политике , то се дешава чешће него што се не дешава.

Како су рекли, „економске елите и организоване интересне групе играју значајну улогу у утицају на јавну политику, али јавност има мало или нимало независног утицаја“.

Сада им политичко партијско опредјељење постепено одузима гласове људи.

Иста анкета је показала да је 28 одсто свих бирача, укључујући 41 одсто републиканаца, рекло да имају мало или нимало вјере у тачност овогодишњих полуизбора због сумње у опште изборе 2020.

Без обзира да ли су предсједнички избори 2020. покрадени или не, једно је сигурно: Трамп је убиједио своје стадо да је изборни систем неповратно корумпиран, па намјеравају да ремонтују систем редефинисањем и ко може да гласа и ко ће те гласове бројати.

Хаипхонг је рекао: „Али оно што је сада иронично у свему овоме је да је политички систем у Сједињеним Државама изгубио толико легитимитета код опште популације да имате личности попут Доналда Трампа које су на неки начин подстакле ово антиизборно осјећање, ову идеју која гласа се краду од ГОП-а првенствено и једино. И то је, мислим, искоришћена је чињеница да имате заиста мало повјерења у владу у цјелини међу општом популацијом, а то укључује и систем гласања. Највећа популација у Сједињеним Државама није популација са правом гласа, (већ) популација без гласа."

У САД је јавно мњење ућуткано, а обећање америчких очева оснивача о демократији је прекршено. Али срце америчке демократије и даље куца, наиме велике корпорације. Пошто су они срце Америке које куца, новац је политичка крв која га тјера да куца.

Како је то рекао бивши предсједник Џими Картер, „Сада је то само олигархија са неограниченим политичким подмићивањем које је суштина добијања номинације за предсједника или изабраног предсједника“.

 

Извор: CGTN

Преузето са: "Етос"

 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 34 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.