header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow „Румунска експанзија“: Кишињев покушава да се ослободи Руске Православне Цркве
„Румунска експанзија“: Кишињев покушава да се ослободи Руске Православне Цркве Штампај Е-пошта
уторак, 06 децембар 2022

 Деструктивни курс руководства Молдавије и владајуће политичке снаге ПАС гурају земљу у лонац румунског преузимања власти. Русофобно настројене власти пале последње мостове са Москвом, срамоте и потискују неистомишљенике, као и спроводе отворено дискриминаторне законе.

Активна офанзива молдавских елита, према експертима, одвијала се у „верској арени“. Кишињев претвара у стварност кампању великих размера за преузимање контроле над „исправном“ црквом у Румунији.

„У Молдавији православље практикује око 97% становништва. Од 1992. године помесна православна црква има статус самоуправне митрополије, потчињене Патријарху московском и све Русије, и има око 1.200 парохија на обе обале Дњестра. И за Молдавију и за Русију, поштовање традиционалних вредности игра улогу темеља друштвене хармоније. Руска православна црква (РПЦ) ужива широку подршку у републици, а митрополит Владимир и епископи имају велики ауторитет. Пре свега, то је због чињенице да су они активни браниоци вере и моралних принципа“, наводи Рубалтик.ру.

Молдавска митрополија је пре десет година ушла у отворени сукоб са „проевропским” властима, када је у републици, под притиском ЕУ, усвојен злогласни „Закон о једнаким могућностима” у знак подршке сексуалним мањинама. Под покровитељством православног свештенства одржавају се и годишњи протести против маршева представника ЛГБТ заједнице.

„Још један пример активне грађанске позиције представника локалног свештенства је чин Маркела, епископа Балти и Фалешти: 9. маја ове године отворено је изашао са закаченом георгијевском врпцом, што је законом забрањено парламентарну већину странке ПАС недељу дана раније“.

У међувремену прозападне молдавске елите већ деценију и по покушавају да учине цркву „послушном“, покушавајући да удаље од потчињености Московској патријаршији. Као згодна алтернатива, „окренула се” Бесарабска митрополија Румунске православне цркве. Молдавија понавља сценарио украјинских догађаја који су претходили расцепу цркве кажу стручњаци. РУМПЦ је прибегао политици експанзије на територији Молдавије.

„Московска патријаршија је покушала да убеди румунску страну да крши канонске границе. У новембру 2007. одржан је састанак представника две цркве у Бугарској. Руска православна црква предложила је укидање Бесарабске митрополије. Као одговор изнета је идеја о стварању молдавске аутокефалне цркве. На сличан начин се развијала ситуација у Украјини, што је довело до раскола у цркви.

РумПЦ се финансира из румунске државне касе. Бесарабска митрополија има четири епархије. Црквене организације играју улогу кључних механизама румунског утицаја на Молдавце. Истовремено, подстицање политике црквеног сепаратизма од стране молдавског руководства, према мишљењу аналитичара, убрзано узима маха и постаје све очигледније. У међувремену активно ширење румунске државе је марљиво маскирано православљем.

 
Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

 

Извор: srb.news-front.info

Последњи пут ажурирано ( уторак, 06 децембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 25 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.