header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow СВЕТ ОКО НАС arrow Од „Хитлерове омладине“ до поглавара Римокатоличке цркве
Од „Хитлерове омладине“ до поглавара Римокатоличке цркве Штампај Е-пошта
субота, 31 децембар 2022

 Ко је био Бенедикт XVI, једини папа који је дао оставку на ту функцију?

Бенедикт XVI, бивши поглавар Римокатоличке цркве, преминуо је данас у Риму у 96. години живота.

На челу Римокатоличке цркве био је од 19. априла 2005. до 28. фебруара 2013. године, када је урадио нешто што нико пре њега није – поднео је оставку.

Како је тада навео, разлог за то биле су његове позне године и здравствени разлози који га спречавају да обавља ту важну функцију.

Привремено се повукао у Апостолску палату у Кастел Гандолфу, а потом дефинитивно у манастир Матер Еццлесиае у склопу Ватиканских вртова.

Тамо се о њему брину лаичке сестре конгрегације Меморес Домини и његов лични секретар и префект Папског дома, надбискуп Георг Гансвеин, који је свих ових година пружао информације о Бенедиктовом животу прожетом молитвом, класичном музиком, проучавањем и читањем.

Након тога, Бенедикт XVI одабрао је да га називају титулом „папа емеритус“, коју је носио до своје смрти.

Рођен је у месту Марктл у Баварској 1927. године, а световно име било му је Јозеф Алојзије Рацингер.

Важио је за папу изузетно контроверзне прошлости, пошто је у младости био члан организације „Хитлерова омладина“ (Хитлерјунд), што је била законска обавеза за све младе Немце.

Био је активан и током Другог светског рата када је, према писању светских медија, био регрутован у противваздушну јединицу која је била надлежна за одбрану фабрике BMW авио-мотора у Минхену. Након тога послат је у Мађарску где је био у антитенковској дивизији. Дезертирао је 1945. године.

Након рата, провео је два месеца у америчком затвору, а онда се вратио у Немачку где је завршио студије на Теолошком институту на Универзитету у Минхену.

Годинама је предавао теологију на немачким универзитетима, а онда га је 1977. године папа Павле ВИ именовао надбискупом Михнена и Фрајзинга.

Сматран је десном руком свог претходника, папе Јована Павла II и док је он био болестан, Бенедикт је већ обављао многе послове поглавара Римокатоличке цркве, али упркос томе његов избор није био тако сигуран.

Конклава на којој је изабран за папу почела је 18. априла 2005. године и трајала је краће од 24 часа. Када је изабран, одабрао је име Бенедикт XVI.

На челу Римокатоличке цркве био је до 2013. године.

Говорио је десет језика и свирао клавир.

 

Извор: "Данас"

Последњи пут ажурирано ( субота, 31 децембар 2022 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 38 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.