header image
НАСЛОВНА СТРАНА arrow ПРАВОСЛАВЉЕ-актуелно arrow Добријевић непожељан у протоколу или право принудног управника:
Добријевић непожељан у протоколу или право принудног управника: Штампај Е-пошта
понедељак, 30 јануар 2023

 Где је био епископ Иринеј током радне посете патријарха Њујорку?

Први део актуелне вишедневне радне посете поглавара СПЦ патријарха српског Порфирија (Перића) САД није прошао без контроверзе. Његов прошлонедељни боравак у Њујорку, где је од децембра 2021, одлуком Светог архијерејског синода и „принудни управник“ Црквено-школске општине Свети Сава, као и дводневна литургијска прослава празника првог српског архиепископа и светитеља обележило је видно одсуство надлежног епископа источноамеричког Иринеја (Добријевића).

У високим црквеним изворима незванично се спекулише да делегација СПЦ са патријархом Порфиријем на челу наводно није желела да надлежног владику Иринеја укључи у протокол посете, иако је он желео да се у њу укључи, што у патријаршијским круговима током викенда није било могуће званично проверити.

Синодска одлука из 2021. којом су му поверене на духовно стање и управљање Црквено-школска општина Светог Саве у Њујорку и припадајућа парохија не обавезује поглавара СПЦ на сарадњу са надлежним епископом, чију је јурисдикцју „црвена влада“ суспендовала на делу епархије.

Али, питање је колико ће оваква патријархова посета допринети смиривању стања у српској заједници у САД.

Владике Иринеја није било на дочеку гостију из Београда на њујоршком аеродрому „Џон Кенеди“, нити током патријархове посете Цркви Светог Саве на Менхетну, која је страдала у пожару на Васкрс 2016, као ни на световским богослужењима.

Патријарх Порфирије је два дана – 27. и 28. јануара служио литургију у Српском клубу у Њујорку, а не у православном храму који је једна од сестринских православних цркава уступила Источноамеричкој епархији СПЦ после пожара у њеном саборној цркви на Менхетну.

До јуче по подне по београдском времену на званичном сајту Источноамеричке епархије није било никаквих вести о патријарховој радној посети САД, иако је он у Њујорк допутовао 24. јануара.

На овом сајту најављено је да ће се централна прослава Светог Саве у Источноамеричкој епархији одржати 4. фебруара у Вашингтону, а као гост најављен је игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава (Јањић).

За 9. фебруар у Цркви Свете Петке на Флориди заказана је годишња Скупштина ове епархије СПЦ на којој ће се обележити и 60 година од рукоположења првог епископа Епархије за Источну Америку и Канаду Стефана (Ластавице).

У време свечаности на Флориди патријарх Порфирије би требало да буде далеко од САД, где је отпутовао у јеку државне драме око француско-немачког предлога за КиМ, мада колико се зна до сада није имао сусрете са америчким званичницима.

Патријарх је јуче, према саопштењима на званичном сајту СПЦ, из Њујорка требало да отпутује у посету Православном богословском факултету Светог Саве у Либертивилу код Чикага, где је било планирано да одржи више састанака са деканом, управом, наставницима и студентима једине високошколске установе СПЦ на северноамеричком континенту, као и да присуствује свечаној светосавској прослави у организацији наставника и студената овог факултета.

Чикаго, као и манастир Нова Грачаница, где би патријарх Порфирије требало да се до краја посете САД сретне са надлежним епископима СПЦ на простору Северне, Средње и Јужне Америке, административно припадају Епархији новограчаничко-средњезападноамеричкој, на чијем је челу владика Лонгин (Крчо).

Поједини црквени кругови спекулишу да би састанак у овом формату могао да се понови и током фебруара, али у Канади.

Догађаји говоре да литургијско помирење 1992. није у потпуности зацелило вишедеценијски „амерички раскол“ из 1963, поготово на административном и уставном плану, о чему сведоче и релативно честе арондације – измене границе епархије СПЦ у овом делу света.

Неслога међу верницима додатно се „закувала“ неспоразумима између Патријаршије и „америчких владика“ око спровођења одлуке Светог архијерејског сабора од маја 2018. о „територијалном ограничење Устава СПЦ у Америци искључиво на српске православне епархије у САД“, а са владиком Иринејем (Добријевићем) и споровима око обнове Цркве Светог Саве у Њујорку.

Поједини црквени кругови упућени у актуелну америчку ситуацију у СПЦ један од главних узрока проблема, као и патријатхово ангажовање у Њујорку виде не само у поправци храма на Менхетну и (не)задовољним верницима него и у контроли над „ваздушним правима“ изнад цркве, јер је реч вишеимилионским вредности на њујоршком тржишту некретнина.

Синодске и саборске одлуке

Синод је крајем децембра 2012. одлуку о увођењу „принудне црквене управе“ у Њујорку образложио о ранијом одлуком Сабора СПЦ којом је патријарх Порфирије „умољен да, у сарадњи са Синодом, помогне епископу источноамеричком Иринеју у превазилажењу проблема који су настали у Црквено-школској општини Светог Саве у циљу васпостављања црквеног поретка и јединства међу тамошњим парохијанима“.

У СПЦ нема званичне потврде да је Сабор потом потврдио синодску одлуку о патријаховој „принудној управи“ на Менхетну.

Делегација, смештај, закључак

У патријарховој пратњи у САД су: епископ канадски Митрофан (Кодић), протојереј-ставрофор Велибор Џомић и протођакон Драган Радић.

Они су са њим били у посети цркви на Менхетну и Црквено-школслој општини Свети Сава, као и на богослужењима. Према коментарима на друштвеним мрежама, на литургијама у Српском клубу није било много верника и имајући у виду бројност српске заједнице у Њујорку.

Делегација СПЦ је, како наводе извори Данаса, била смештена у престижном хотелу InterContinental NewYork Barclay An IHG, иако Црквено-школска општина Свети Сава има неколико црквених станова на располагању.

Поглавара СПЦ и његове сараднике у Цркви Светог Саве примили су старешина храма протојереј-ставрофор Живојин Јаковљевић, Вељко Добриловић, председник њујоршке Црквене општине, и Марко Јовановић, члан Управног одбора, а њихов заједнички закључак био је да је „у протеклих шест година обављен значајан део радова, али да је преостало још веома много посла који изискује већу ефикасност и ангажованост“, саопштено је на сајту СПЦ.

Извор: "Данас"

 

Да ли вам се допао овај прилог? „Борба за веру“ је непрофитни православни медијски ресурс који мисионари Истину Православља и нуди бесплатну информативну услугу, која постоји само захваљујући донацијама својих читалаца.
Хвала вам на подршци и од Бога вам изобиље Његових дарова! 

Последњи пут ажурирано ( понедељак, 30 јануар 2023 )
 
< Претходно   Следеће >

Србска Православна Црква

Serbian Orthodox Church

УВОДНА РЕЧСАОПШТЕЊАКОНТАКТПРЕТРАГА
Тренутно је 61 гостију на вези
ОБАВЕШТЕЊА

ПОДРЖИТЕ РАД "БОРБЕ ЗА ВЕРУ

 

"Тешко је замислити хришћанина да под оваквом претњом може бити неутралан, а два пута теже замислити православног Србина, да може стајати по страни и безучасно посматрати борбу између крстоносаца и крстоломаца. Бити неутралан,  није одлика српског народа".
Свети Владика Николај


© www.borbazaveru.info. Сва права задржана.